Kregen de Boston Celtics voldoende voor hun Big Four?

Door

NBA Finals Game 6: Los Angeles Lakers v Boston Celtics

Nu Rajon Rondo een Dallas Maverick is, zijn de Boston Celtics in volledige heropbouw. Van het kampioenschapsteam uit 2008 blijft helemaal niemand meer over. De Big Four van Boston is gesplit. Maar wat kregen Danny Ainge en de Celtics daarvoor in de plaats? En vooral: is dat voldoende?

2012: Ray Allen naar Miami

Celtics kregen:

– niets

De scherpschutter verliet Boston als free agent voor de Miami Heat, waarmee hij in 2013 zijn tweede titel won. De keuze voor Miami lag erg gevoelig in Boston, zeker voor Kevin Garnett.

2013: Paul Pierce en Kevin Garnett naar Brooklyn

Celtics kregen:

– Kris Humpries, Gerald Wallace, Keith Bogans, Kris Joseph, MarShon Brooks

– 2014 first rounder (Nets), 2016 first rounder (Nets), 2018 first rounder (Nets)

– recht om in 2017 first round picks te wisselen met de Nets

Van de spelers die de Celtics terugkregen voor Pierce en Garnett bleek enkel Humpries een meerwaarde. Hij speelde echter maar één seizoen in Boston. Wallace werd al snel een overbetaalde bankzitter en de drie andere spelen niet meer in de NBA. De drie first rounders (en mogelijk vier) zijn natuurlijk geweldig interessant, zeker gezien de niet al te beste staat van de Nets. In 2014 kozen de Celtics met hun gewonnen draft pick voor James Young.

2014: Rajon Rondo naar Dallas

Celtics kregen:

– Jameer Nelson, Jae Crowder, Brandan Wright

– protected 2015 first rounder (Mavs), 2016 second rounder (Mavs)

Van de drie spelers die richting Boston kwamen, is voorlopig geen enkele een echte meerwaarde gebleken. Wright heeft nog de meeste waarde in de toekomst als backup big man. Nelson is er 32, Crowder een bankvuller. De first rounder zullen de Celtics waarschijnlijk niet in 2015 krijgen, aangezien de pick beschermd is voor draftkeuzes 1-3 en 15-30. In 2016 is deze pick slechts beschermd voor 1-7.

Tussendoor: de andere Celtics

Boston nam sinds 2008 natuurlijk ook van andere spelers afscheid. In die trades werden bijkomende zaken verworven. Hieronder vind je de belangrijkste daarvan.

Celtics kregen:

– Jeff Green, Nate Robinson, Brandon Bass, Marcus Thornton, Tyler Zeller

– 2012 first rounder (Thunder), 2015 first rounder (Clippers), 2015 first rounder (Sixers), 2016 first rounder (Cavs)

Enkel Robinson is niet meer actief bij de Celtics, de andere vier zijn er vaste waarden. Green kwam bijvoorbeeld in de trade van Kendrick Perkins naar OKC. Thornton en Zeller werden voor niets gehaald in de deal die Jarret Jack naar de Nets stuurde. Daarin haalden de Celtics ook de 2016 first rounder van de Cavs binnen. Die pick is tot 2018 beschermd voor draftkeuzes 1-10 en onbeschermd in 2019. De 2015 pick van de Sixers is beschermd voor 1-14 en worden twee picks indien de bescherming standhoudt. De trade van coach Doc Rivers richting LA leverde Boston een extra first rounder op in 2015. De 2012 pick werd omgezet in Fab Melo, die geen NBA-speler meer is.


De balans: deal met Nets is redding

Uiteindelijk heeft Danny Ainge een vrij aardige toekomst voor zijn Celtics kunnen creëren. Dat heeft hij echter niet te danken aan al zijn trades. Vooral de deal met de Brooklyn Nets voor Paul Pierce en Kevin Garnett bleek een haast geniale zet. Drie (mogelijk) first round draft picks van een uitstervend team voor twee oude gloriën. Sterk! Deze picks kunnen wel eens van goudwaarde zijn om van de Celtics opnieuw titelkandidaten te maken. Natuurlijk was een extra first rounder bemachtigen voor een coach ook geen domme move, net als het vergaren van eentje in een deal waarin Boston niets opgaf.

Marcus Smart, James Young, Avery Bradley, Kelly Olynyk en Jared Sullinger lijken de meest waardevolle spelers voor de Celtics. Jeff Green is voorlopig de beste, maar lijkt geen optie op lange termijn in Boston. Heel veel financiële ruimte hebben de Celtics in de zomer van 2015 niet. Green heeft een spelersoptie voor 9 miljoen, Jameer Nelson één van bijna 2,5 miljoen. Negen spelers liggen nog vast, waaronder Gerald Wallace met zijn zwaar contract (10 miljoen). Brandon Bass, Brandan Wright, Marcus Thornton en Jae Crowder zijn free agents.

Dat brengt de loonmassa op bijna 47 miljoen dollar en dus ruimte voor maximum één mooie free agent. Na 2015 ligt echter alleen Bradley vast en hebben Smart, Olynyk en Young teamopties. Het zwaartepunt voor de Boston Celtics lijkt dus te liggen in de zomer van 2016: mogelijk twee lottery picks (eigen en Nets) plus een heleboel financiële ruimte voor een paar interessante free agents. Denk maar aan Kevin Durant, Nicolas Batum, Al Horford, Mike Conley, Dwight Howard, Jamal Crawford, Danilo Gallinari, Joakim Noah, Joe Johnson, Deron Williams, Chandler Parsons (spelersoptie), Harrison Barnes (restricted), Bradley Beal (restricted), Damian Lillard (restricted) en Anthony Davis (restricted).

Ook leuk om te lezen