Kobe Day: 81

Door

Op een avond in januari 2006 schreef superster Kobe Bryant geschiedenis door 81 punten te scoren in één wedstrijd. Toronto Raptors werd het willekeurige slachtoffer van Bryants ongekende ijver. De op dat moment drievoudig NBA-kampioen liet voor een paar uur de tijden van wijlen Wilt Chamberlain herleven. Alsof de geest van The Big Dipper voor even terug op aarde keerde en nog eenmaal liet zien hoe het moet. SportAmerika blikt terug op de fenomenale prestatie van Black Mamba.

Oké, David Robinson kwam eens tot 71 punten in het nieuwe NBA-tijdperk. Karl Malone, Shaquille O’Neal en Tracy McGrady zijn ook spelers die de barrière van zestigpunten slechtten. Michael Jordan was uniek en onnavolgbaar, maar kwam niet verder dan 69 punten in zijn carrière. Wellicht is de prestatie van Bryant nóg bewonderenswaardiger dan Wilt Chamberlains klapstuk (100 punten in één wedstrijd, nog altijd het all-time NBA-record). Dat een speler dat puntenaantal nog eens zou benaderen had niemand kunnen bevroeden. De nu 34-jarige Laker kwam dicht in de buurt op die gedenkwaardige avond in januari.

14-12-27-28: het zijn geen willekeurige cijfers uit de bingo, maar de gescoorde punten van Bryant per kwart. Nog eens wat cijfers: FG % van 0.609 (28/46), FT % van 0.900 (18/20) en verder schoot de Amerikaan nog zeven driepunters raak. Bizarre statistieken voor één wedstrijd. Ter vergelijking: Geert Hammink scoorde in acht NBA-potjes in totaal veertien punten….Bryant speelde niet eens 48 minuten, hij kwam tot een krappe 42 minuten. Wat…als hij 48 minuten speelde? Dan had Wilt the Stilt zich omgedraaid in zijn graf. Nee, na afloop was iedereen het erover eens: NBA-geschiedenis is geschreven, de prestatie van Black Mamba was buitenaards.

Met elke score van Bryant veerde het aanwezige publiek meer en meer op. Lange tijd ging Toronto Raptors aan de leiding. Maar in het derde en vierde kwart was de Bryant-machine niet te stoppen en nam de legende het heft in handen. Kanttekening: Toronto liet hem wel héél makkelijk scoren. De teller stokte uiteindelijk bij het verbluffende aantal van 81 punten. Eindstand: 122-104. Bryant scoorde dus ruim 66% van alle Lakers-scores. Met nog vier seconden op de klok kreeg Bryant een publiekswissel van coach Phil Jackson. De toeschouwers waren euforisch en beloonde hem -terecht- met een ovationeel applaus. Meteen na afloop stond Bryant een tv-ploeg te woord. In het interview gaf hij nog aan dat hij gedurende de wedstrijd zelfs last had van zijn enkel. En uiteraard werd de prestatie mede mogelijk gemaakt door…God.

Ook leuk om te lezen