Joker Haslem maakt het verschil voor de Heat

Door

Zo ben je roadkill, zo ben je King of the Road. In een defensive battle, met een hoofdrol voor joker Udonis Haslem, slaagde de Miami Heat erin waarvoor het naar Chicago was gekomen. Split the series, een uitoverwinning, en dus het thuisvoordeel stelen van de Bulls: 75-85.

Wie van goed verdedigend basketball houdt, kwam woensdag in de United Center absoluut aan z’n trekken. Geen van beide ploegen stond ook maar een enkele gemakkelijke basket toe, en zowel Chicago als Miami vocht voor iedere rebound.

Derrick Rose (21 punten, 8 assists) had het er maar moeilijk mee. De Heat maakte hem het leven zo zuur, dat hij zelfs gemakkelijke schoten, layups en vrije worpen ging missen – iets waarvan iedere Bull last leek te hebben.

En het werd opnieuw duidelijk dat als Rose een slechte avond heeft, de Chicago-aanval maar moeilijk van de grond komt. De ploeg van Tom Thibodeau schoot niet meer 34 procent, mikte slechts 3 van z’n 20 driepunters raak, terwijl het 10 van z’n 26 vrije worpen miste.

De defensie hield de Bulls echter lang in de race. Want ook Miami kreeg in aanvallend opzicht geen duimbreed ruimte.

Heat-coach Erik Spoelstra toverde echter een konijn uit de hoge hoed. Zijn naam: Udonis Haslem, die sinds november van het vorig jaar als gevolg van een blessure niet meer had gespeeld.

Het bleek het verschil in de wedstrijd. Want met twee uitblinkende defensies, was het opnieuw de bank die het verschil maakte. En die van Miami bestond dit keer uit Haslem.

,,Ik sprak hem twee dagen geleden”, aldus Spoelstra, ,,en vroeg of hij er klaar voor was. Ik zag iets in zijn ogen en dat zei dat het tijd was. Maar wat hij vanavond liet zien was boven verwachting. Dat hij zo lang zou spelen was ook niet het plan, maar hij gaf ons een geweldige boost nadat we in foul trouble waren gekomen.”

Haslem stond uiteindelijk 23 minuten op de planken, en was goed voor 13 punten, vijf rebounds (waarvan drie aamvallende), en twee assists.

,,Geen idee dat hij zou spelen”, reageerde Rose, ,,maar dat zou ook niet moeten uitmaken. We moet gewoon ons eigen spel spelen. Maar inderdaad, hij was huge voor hun. Goede schoten, belangrijke rebounds.”

,,Hij was belangrijk voor ons”, aldus LeBron James, die de wedstrijd al must win, must win schreeuwend was begonnen. Zelf zette Nummer 6 (29 punten, 10 rebounds) in de slotminuten de puntjes op de i. Z’n maatje Dwyane Wade was goed voor 24 punten en 9 rebounds.

Of de Heat de series nu onder controle heeft? James, die geen last leek te hebben van een lichte verkoudheid: ,,Welnee, We zijn pas begonnen.”

Foto: yahoo.com

Ook leuk om te lezen