Joe Maddon langer bij de Rays

Door

In mijn allereerste artikel voor Sport Amerika schreef ik over Joe Maddon, manager van de Tampa Bay Rays. Dit is mijn zeventigste stuk. Here we go again!

Joe Maddon heeft een contractverlenging getekend bij de Rays. Maddon staat nu onder contract tot en met 2015, waarin hij $2 miljoen per jaar gaat verdienen. Echt groot nieuws is dit niet. Het hing al een tijdje in de lucht en de Rays en Maddon passen perfect bij elkaar. Maddon is inmiddels zes jaar manager van de Rays. In de laatste vier jaar maakte hij van het team formerley known as the Devil Rays een winning team. Drie van de laatste vier jaar haalden de Rays de play-offs. In 2008 werden zelfs de World Series gehaald. Afgelopen jaar was Maddon AL Manager of the Year. Eindelijk.

Als er een fanclub voor Maddon zou bestaan, zou ik daar niet alleen het hoofd van zijn, maar ook de penningmeester en de notulist. Ik heb Maddon heel hoog zitten. Hij neemt onconventionele coachingbeslissingen, die conservatieve managers niet maken. Managers grijpen vaak terug naar decennia oude trucjes en gewoontes. Maddon niet. Ik zie Maddon als de Moneyball onder de managers. Hij ziet kansen waar anderen die niet zien, hij aait lekker tegen de haren in. Oja, en het is nog een toffe peer ook.

In mijn eerste artikel, waar ik het aan het in mijn inleiding over had, schreef ik het volgende over hem. Dat was tijdens de AL Division Series tegen de Texas Rangers. Daags, nadat de Rays op het laatste moment de Boston Red Sox voorbij waren geschoten in een memorabele avond:

Deze week bewees de ex benchcoach van de Los Angeles Angels weer eens zijn lef en kennis. Met een 7-6 achterstand, niemand op de honken en twee uit in de negende inning stuurde Maddon tegen de Yankees Dan Johnson naar de slagplaat in de 162e wedstrijd. Dan Johnson, die sinds 27 april geen hit in de Major League had laten optekenen en een .108 slaggemiddelde had. Johnson sloeg een homerun, waardoor Evan Longoria uiteindelijk in extra innings een walk-off homerun kon slaan.

Iedereen zou Maddon voor gek verklaard hebben als Johnson een uit had gemaakt. Hoe kan je iemand met een .108 slaggemiddelde op zo’n moment in de wedstrijd brengen? De Rays hadden een homerun nodig en Johnson had in de afgelopen twee minor league seizoenen 43 homerun geslagen in 191 wedstrijden. Daarnaast is het een lefty en righty Cory Wade stond op de werpersheuvel. Een goede beslissing moet je los zien van het resultaat. Als Johnson een uit had gemaakt was het nog de beste beslissing die Maddon kon maken. Gelukkig voor de Rays viel de keuze goed uit. Ik weet zeker dat geen manager in de MLB dit had aangedurfd.

Nu Maddon nog (zeker) vier seizoenen manager is van de Rays weten we dat de Rays goed blijven. Misschien niet altijd contender-goed, maar een winning ballclub. Een team waar je elk jaar rekening mee moet houden. Natuurlijk doet Maddon dat niet alleen. De front-office van de Rays is een van de beste in de league en de minor leagues zitten vol met talenten.

Dank aan Ingmar Meijer voor de heads up dat mijn eerste artikel over Joe Maddon ging.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen