Jets en Patriots ontmoeten elkaar op cruciaal moment

Door

Op 9 oktober jongstleden stapten de Patriots tevreden van het veld af. De vierde winst van het seizoen was een feit en dat die overwinning de aartsrivaal uit New York nog dieper in het dal had geduwd was mooi meegenomen. De Patriots deelden de leiding van de divisie met de Bills op 4-1, de Jets volgden op 2-3. Geen vuiltje aan de lucht in Foxboro, zo leek het.

De stemming in New York was somber. Dit zou het seizoen zijn waarin New York definitief de macht zou grijpen in de AFC East. Na de overtuigende playoff overwinning in Foxboro afgelopen seizoen en de tweede trip naar de AFC Championshipstrijd in evenzoveel seizoenen waren de Jets klaar om de rol van favoriet op zich te nemen. Uitgerekend de eerste wedstrijd tegen de Patriots had gewonnen moeten worden om die nieuwe verhoudingen te bevestigen. Maar na de nederlaag zagen we Ryan, normaal één stuk zelfvertrouwen, voor het eerst als een verslagen coach. In die persconferentie zocht hij naar antwoorden na de zoveelste wanprestatie van zijn offense. Het vetrouwen dat Ryan altijd had gehad in quarterback Mark Sanchez leek verdwenen, en er waren geruchten van ontevredenheid onder de receivers met het functioneren van offensive coordinator Brian Schottenheimer

Zondag staan de twee teams weer tegenover elkaar en het contrast met die oktoberavond is groot. Na twee opeenvolgende pijnlijke nederlagen tegen de Steelers en de Giants werden de Patriots nog maar eens geconfronteerd met het feit dat de verdediging nog altijd zwaar ondermaats is. Het is een probleem dat New England al jaren plaagt. Het is de reden waarom ze in de laatste drie jaar geen playoff wedstrijd meer wisten te winnen. In 2010 werden ze overrompeld door Ray Rice en de Ravens, vorig jaar trokken ze aan het kortste eind tegen de Jets.

Terwijl de Patriots aanmodderden tegen de Steelers en Giants, leek Ryan de antwoorden op zijn aanvallende problemen gevonden te hebben. Na overwinningen tegen de Dolphins, de Chargers en de Bills hebben de Jets zich teruggevochten tot 5-3. Vooral de winst tegen de Bills kwam goed uit, want daardoor staan de Jets, Patriots én de verrassende Bills nu op gelijke hoogte. Ondanks de desastreuze start van de Jets is er halverwege het seizoen dus nog niets verloren. Met een overwinning zondag thuis tegen de Patriots (het liefst met meer dan 9 punten verschil, in verband met het onderlinge resultaat) staan de Jets er zelfs weer bijzonder goed voor. Op Sportamerika kijken we vooruit naar vier van de belangrijkste matchups aanstaande zondag.

Shonn Greene vs. Jerod Mayo

De twee zullen elkaar zondag herhaaldelijk tegenkomen. Greene is eindelijk dé man in New York en het zal grotendeels aan Spikes zijn om hem in toom te houden. De Bills wisten Green niet af te stoppen, waardoor New York met de running game het tempo van de wedstrijd kon controleren en Ryan Fitzpatrick van het veld af kon houden. Dat zullen de Jets deze week ook proberen, om de rol van Tom Brady zo veel mogelijk te beperken. Greene is een inside runner, iemand die het contact opzoekt en tackles van zich afschudt. Mayo komt langzaam terug van een knieblessure, maar zal tegen de Jets aan de bak moeten dankzij de knieblessure van collega linebacker Brandon Spikes. De Pats zullen Spikes missen. Hij was hét wapen tegen inside runners zoals Greene. Ook Mayo is een specialist, maar is nog niet helemaal fit.

Wes Welker vs. Darrelle Revis

Revis neemt niet vaak een slot-receiver voor zijn rekening, maar voor Wes Welker zal hij een uitzondering moeten maken. De shutdown corner van de Jets bewaakt doorgaans de gevaarlijke big play receivers aan de buitenkanten en ging in voorgaande seizoenen vaak de strijd aan met Randy Moss. Dit seizoen is Welker, ondanks zijn kleine gestalte, dé big play receiver in New England. Veel van de aandacht gaat uit naar tight end Gronkowski en Hernandez, maar Welker is dit met 120 yards gemiddeld per wedstrijd een klasse apart in de NFL. Hij noteerde tot dusver 960 yards, goed voor eerste plek in de league. Het opvallendste is echt dat Welker, die als slot receiver jarenlang uitblonk in korte routes, al zeventien receptions heeft van twintig yards of meer. Alleen Steve Smith blijft hem in die categorie voor. Ook de langste touchdown reception staat op naam van Welker; 99 yards tegen Miami. Revis zal welker tegen moeten houden, maar dat is dit seizoen nog niemand gelukt.

Nate Solder/Sebastian Vollmer vs. de Jets’ blitz.

Rookie Solder maakte in zijn eerste wedstrijd meteen indruk tegen de Miami Dolphins, toen hij Cameron Wake domineerde, maar had het sindsdien af en toe moeilijk. Met de terugkeer van Vollmer wisselt Belichik af tussen de twee offensive tackles. Vooral Solder zal het zwaar krijgen tegen de ingewikkelde blitzes van coach Rex Ryan. Tegen de Bills wisten de Jets Fitzpatrick onder constante druk te zetten. Het is aan Solder om ervoor te zorge dat Tom Brady overeind blijft staan én genoeg tijd krijgt om te passen.

Santonio Holmes vs. Devin McCourty

Vorig seizoen was Devin McCourty de trots van de Patriots verdediging. Hij blonk uit als rookie, verzamelde zeven interceptions en werd tweede in de verkiezing van defensive rookie of the year. Dit jaar is hij de meest gezochte corner in de league, laat hij de meeste receptions en yards toe van de league en heeft hij nog nul interceptions. McCourty zit na zijn overweldigende debuutjaar in een zogenaamde “sophmore slump”, een tweedejaars dip. Toch zal hij zondag aan de bak moeten want tegenover hem staat niemand minder dan Super Bowl MVP Santonio Holmes.  Holmes lijkt zijn vorm terug te hebben gevonden. In de run-first offense van de Jets weet hij toch vrijwel elke week een touchdown binnen te halen. Kyle Arrington is de andere cornerback van de Patriots die mogelijk met Holmes te doen zal krijgen.

 

Foto: howigit.com

 

 

 

Ook leuk om te lezen