Jeroen Elshoff: ‘Ik ben wel eens jaloers op Amerikaanse commentatoren’

Door

Jeroen
Vanavond staat Game 3 van de World Series op het programma. Voor NOS commentator en SportAmerika columnist Jeroen Elshoff betekent dat weer nachtenlang opblijven en juichen voor zijn San Francisco Giants. Dat het de derde World Series overwinning in vijf jaar kan zijn boeit Elshoff niets: “Winnen went nooit.”

Fan dankzij steroids era
Het klinkt inmiddels als een eeuwigheid geleden, maar Elshoff werd in de jaren ’90 fan door de meest controversiële speler in de recente honkbalgeschiedenis: Barry Bonds. “Ik schakelde ’s nachts vaak in om honkbal te kijken en zocht eigenlijk Barry Bonds altijd op toen hij bezig was de homerunrecords te verbreken. Ik werd door hem aangetrokken. Volgens mij speelden de Giants toen nog in Candlestick Park.”

Chicago Cubs v San Francisco Giants

Echt fan was hij toen echter nog niet. “De eerste keer dat ik de Giants live zag was in 2011. Een vriend van mij woonde in San Francisco en had zijn vrouw ontmoet bij een wedstrijd van de Giants. “Ik ben tijdens mijn huwelijksreis door hem aangestoken en toen ik met mijn vrouw een paar wedstrijden bezocht, was het helemaal gedaan. Liefde op het eerste gezicht.”

Slapeloze nachten
Ondertussen had Elshoff zijn vrouw ook aangestoken met het Giants virus: “Mijn vrouw is ook fan en als we de wekker zetten voor een wedstrijd is zij het snelst wakker. En ze is heel fanatiek. Als het dan niet goed gaat is ze niet te houden.” En dat is niet alleen te merken binnen de muren van huize Elshoff:“Afgelopen jaar waren we bij een wedstrijd tegen de Dodgers en Paula kon zich bij het zien van Brian Wilson niet inhouden en schreeuwde ‘vuile overloper!’ in het Nederlands. Gelukkig kon niemand het verstaan en hoorde Kenley Jansen het niet.”

Niet alleen bezoekt Elshoff dikwijls wedstrijden in San Francisco, ook in Nederland probeert hij zijn team zo goed mogelijk te volgen: “Ik blijf er in principe voor op. Soms schakel ik twee of drie innings later in, want met een baby en werk dat veel concentratie vereist kan ik niet altijd de hele wedstrijd kijken. Maar als het kan dan kijk ik.”

In Nederland moet je neutraal blijven
Er is een duidelijk verschil te merken tussen commentaar in Amerika als je het vergelijkt met voetbalcommentaar in Nederland. Dat vindt Elshoff ook: “Ik ben wel eens jaloers op Amerikaanse commentatoren, vooral bij de MLB. Die kunnen oprecht blij zijn bij bijvoorbeeld een homerun, omdat zij worden ingehuurd door de lokale zender van het team. Ik kan dat vaak niet want ik moet neutraal blijven. Dat kan alleen bij het Nederlands Elftal of als bijvoorbeeld Ajax of Feyenoord het goed doen in Europa.”

World Series - St Louis Cardinals v Boston Red Sox - Game One

De World Series worden niet van commentaar voorzien door de lokale announcers, maar door Joe Buck van het grote FOX. Buck is wellicht de bekendste commentator in Amerika, die naast jaarlijks de World Series ook eens in de drie jaar commentaar geeft bij de Super Bowl: “Veel mensen hebben kritiek op Buck, maar ik stoor mij niet zo aan hem. Hij heeft een mooie, zware stem en is af en toe een wijsneus. Hij weet waar hij het over heeft.”

Drie titels in vijf jaar?
Met een 1-1 stand na twee wedstrijden zijn ligt de World Series tussen de Kansas City Royals en de Giants nog helemaal open. Wie gaat er winnen? “De derde wedstrijd is ontzettend belangrijk. Een sleutelwedstrijd. Ik denk dat degene die vanavond wint kampioen wordt. Ik er heb vertrouwen in dat de Giants kampioen worden.”

Lees ook het interview met oud-voetbalscheidsrechter Mario van der Ende: ‘Ik blijf s’nachts wakker voor de World Series.’

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. Stefan 6 jaar ago

    Leuk interview en Jeroen heeft gelijk wat betreft het saaie en sobere commentaar in NL, al doet hij het erg goed. Zijn collega’s kunnen veel van hem
    Leren

  2. Mohamed 6 jaar ago

    Barry Bonds is een honkbalgenie.

    De meest gevreesde hitter aller tijden………ik mis hem 🙁

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen