‘Jeff Blashill volgt Mike Babcock op bij Detroit Red Wings’

Door
Jeff Blashill maakt de overstap naar Detroit Red Wings
Jeff Blashill maakt de overstap naar Detroit Red Wings

Jeff Blashill wordt de nieuwe coach van Detroit Red Wings. Morgen zal het nieuws officieel bevestigd worden tijdens een persconferentie die belegd is door GM Ken Holland. Blashill volgt Mike Babcock op die onlangs tekende bij Toronto Maple Leafs. Blashill tekent naar verluidt een overeenkomst voor de komende vier seizoenen.

Blashill is geen ervaren NHL coach, maar kent de Red Wings organisatie al langere tijd. De 41-jarige trainer is sinds 2011 verbonden aan Detroit. Na 1 seizoen als assistent coach aan de zijde van ‘Babs’ was hij de afgelopen drie seizoenen verantwoordelijk voor Grand Rapids Griffins, het AHL team van Detroit. Met die ploeg won hij de Calder Cup en reikte hij dit seizoen tot de conference finals.

Onder het bewind van Blashill heeft menig speler, soms noodgedwongen door blessures, het Detroit shirt om de schouders aan kunnen trekken. Meest opvallende doorbraak is misschien wel die van Goalie Petr Mrazek die NHL All Star Jimmy Howard op de bank hield tijdens de playoffs tegen Tampa Bay Lightning. Maar ook spelers als Emmerton, Jurco, Ferraro, Nyquist, Sheahan en Glendening zijn inmiddels vast te vinden in de line-ups van Detroit.

Vorig seizoen was er al veel interesse voor Blashill vanuit diverse NHL teams. Holland bood Blashill toen geen mogelijkheid om te onderhandelen, omdat toen al duidelijk was dat Babcock niet in Detroit zou bijtekenen. Daar stond wel een aantrekkelijke salarisverhoging tegen. Met die zet heeft GM Holland Blashill behouden voor Detroit en mag hij nu aan de slag met de ploeg die Babcock achterlaat. Een ploeg waar hij goed de weg weet; waar hij de veteranen goed kent vanuit 2011 en zijn eigen oogappels verder kan ontwikkelen om een gooi te doen naar de Stanley Cup.

Het was even stil over de opvolging na het vertrek van Babcock. Ken Holland gaf al aan dat de lijst kort zou zijn waarmee alle pijlen op de coach van de Griffins kwamen te staan. Er konden geen gesprekken met Blashill gevoerd werden zolang Grand Rapids in de playoffs zat. Dat avontuur eindigde deze week toen de ploeg werd uitgeschakeld door Utica Comets. Afgelopen weekend zijn de besprekingen in een stroomversnelling geraakt en werd er een akkoord bereikt. Daarmee lost Blashill een belofte in toen hij in 2012 van Detroit naar de Rapids vertrok. ,,Het is voor mij een stap dichterbij mijn droom om ooit eem team in de NHL te leiden.”

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen