JaVale McGee: work in progress

Door

 

JaVale McGee blijft bij de Denver Nuggets. De 24-jarige center tekende een contract voor vier seizoenen ter waarde van 44 miljoen dollar. McGee is een hit op internet, maar niet vanwege zijn basketbalkwaliteiten. Zo probeerde hij een keer van de vrije worp lijn te dunken, wat uiteraard mislukte, en baalde hij eens zo opzichtig van een slechte pass, dat hij terug liep om te verdedigen terwijl zijn team gewoon in balbezit was.

In McGee’s verdediging, zijn rare acties gebeurden allemaal in dienst van de Washington Wizards. Een team waar niemand elkaar corrigeerde. Het was voor McGee dan ook een opluchting toen hij halverwege het seizoen vertrok naar Denver in ruil voor center Nené. De Nuggets durfden de gok wel aan met McGee, zo waren ze onder de indruk van zijn lengte en zijn handen die ze vergeleken met die van the Incredible Hulk.

Hoewel zijn cijfers in Denver omlaag gingen, zag je op het veld dat er achter de schermen hard aan McGee’s spel werd gewerkt. Hij betaalde zijn coach terug in de eerste ronde van de playoffs tegen de Los Angeles Lakers. Hij noteerde 16 punten, 15 rebounds en 3 blocks in Game 3 en 21 punten en 14 rebounds in Game 5. De Nuggets gingen uiteindelijk in zeven wedstrijden ten onder.

Chandler en Bynum

“Ik heb nog nooit iemand gecoacht met zijn lengte en die over het veld beweegt als een guard”, stelde coach George Karl over zijn nieuwe pupil. McGee is een ruwe diamant en Denver doet er goed aan om in hem te inversteren, waar vind je nog een seven footer met atletisch vermogen? Lange mannen als Tyson Chandler en Andrew Bynum kenden ook een moeizame start in de NBA, Bynum had zelfs geen enkele postmoves.

Denver hoopt dat McGee zich net zo ontwikkeld als de twee. Een big man die een groot deel van het veld kan afschermen, goed kan verdedigen, zijn schoten met een hoog percentage schiet en de ballen niet de tweede ring in rost, maar gewoon in het veld houdt. Dan ben je als Denver spekkoper.

Hieronder een video van McGee’s prestatie in Game 5 tegen de Lakers

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen