Jarige Kane kan Hawks-blamage niet voorkomen

Door

 

De superlatieven die Patrick Kane dit seizoen te horen krijgt over zijn spel, zijn nauwelijks aan te slepen. Het talent komt er eindelijk uit, heet het, en Als hij op deze voet verder gaat zit er een MVP-verkiezing voor hem in. Kane lijkt, kortom, eindelijk volwassen te zijn geworden.

Dat Patrick Kane over uitzonderlijke talenten beschikt, is al sinds jaar en dag duidelijk. Maar waar generatiegenoten als Jonathan Toews en Sidney Crosby louter op basis van hun ijshockey-kwaliteiten (of blessures) het nieuws haalden, daar haalde Kane de kranten dankzij overmatig alcoholgebruik en andere niet-hockey-gerelateerde uitspattingen.

Tot aan dit seizoen dan. Er schoof afgelopen zomer geen pafferige Kane aan bij de Chicago Blackhawks, maar een afgetrainde atleet. Zijn spel was ernaar.

,,Dat is de leeftijd”, zegt Kane zelf. ,,Verstand komt met de jaren. En coach Joel Quenneville, die hem nou vier jaar onder zijn hoede heeft: ,,Hij is gegroeid, echt waar. Volwassener in de manier waarop hij zich gedraagt en de wijze waarop hij zich voorbereidt. Hij is volwassen geworden en daardoor een betere prof.”

Kane: ,,Het scheelt dat ik in een stad als Chicago speel, waar alles wat je doet onder een microscoop wordt gelegd. Daardoor ga je je snel realiseren wat je wel en wat je niet kunt maken.”

Z’n statistieken, als center, spreken boekdelen: 22 punten, opgebouwd met 7 goals en 15 assists. Hetgeen resulteerde in het – nog belangrijker – beste record voor de Blackhawks in de NHL.

Tot aan dit weekeinde dan. Want de vermalendijde Circus trip (’t Barnum and Bailey-circus houdt de United Center ieder jaar in november dik twee weken bezet) begon weliswaar met een klinkende 5-1 zege bij de gehate rivaal Vancouver Canucks, maar vervolgens kwam de klad erin. Wat heet.

Bij de Calary Flames werd op vrijdag met 5-2 verloren, waarna de Hawks op zaterdagavond, uitgerekend op de 23ste verjaardag van Patrick Kane, in Edmonton door de plaatselijke Oilers met 9-2 compleet voor schut werden gezet.

En dat terwijl de thuisploeg juist bezig was aan een losing streak van vier. Na de eerste periode stond het echter al 5-1 in het voordeel van de Canadezen, en Chicago maakte geen moment de indruk ook maar iets terug te kunnen doen.

,,Dit was absoluut schandalig en vernederend”, vond coach Q dan ook na afloop. ,,Op alle vlakken, off the rush, qua penalty killing en noem maar op, was het helemaal niks vanavond. We zijn als collectief compleet door het ijs gezakt.”

 

 

Ook leuk om te lezen