James vierde keer beste van maand

Door

Dallas Mavericks v Miami HeatEr is op dit moment weinig wat LeBron James niet lukt. Na een weergaloos 2012, zet hij de stijgende lijn in dit jaar voort naar ongekende hoogten. Hij zette een ongekende reeks neer van zes duels waarin hij meer dan dertig punten scoorde in combinatie met een schotpercentage van boven de zestig procent. Daarnaast sloot hij als eerste speler sinds Kareem Abdul-Jabbar in 1983 de maand af met een percentage boven de 64%.  Het zal niemand dan ook verbazen dat James in februari is verkozen tot speler van de maand.

Het is echter al zijn vierde award op rij. Elke maand dit seizoen werd hij benoemd tot beste speler in de Eastern Conference. Het is niet de eerste keer dat James dit presteert, vier awards op rij. Hij deed dit eerder in de seizoenen 2008-2009 en 2009-2010. In beide jaren legde hij beslag op de MVP-award. De enige andere speler die daar ooit in slaagde was Kevin Garnett, toen nog spelend voor de Minnesota Timberwolves, in het jaar dat hij werd verkozen tot MVP.

De dominantie die James de laatste vijf jaar tentoonspreidt is goed te zien in de maandverkiezing. Van de 26 awards die sinds het seizoen 2008-2009 zijn uitgereikt won de King er maar liefst 17. In totaal staat zijn score op 24, een NBA-record. Michael Jordan en Kobe Bryant kwamen niet verder dan zestien, Shaquille O’Neal twaalf, Larry Bird zeven en Magic Johnson zes keer. Daarbij moet wel worden gezegd dat de league pas in het seizoen 2001-2002 begon met het uitreiken van maand-awards per conference. Daarvoor gold de award voor de hele league.

Michael Jordan had in zijn tijd waarschijnlijk net als James het gros van de awards in het oosten gewonnen en O’Neal had in 1999-2000 in plaats van drie keer speler van de maand zeker nog een award, maar misschien wel twee, extra gekregen. LeBron, die naast het basketball ook nog energie heeft voor gekkigheid, heeft nog twee maanden om het record te verbreken naar vijf of zelfs zes awards.

Ook leuk om te lezen