JAMES, HEAT PAKKEN NBA-TITEL

Door

LeBron James en de Miami Heat hebben de NBA-titel veroverd. In Game 5 werd bij een 3-1 voorsprong in de series voor eigen publiek de beslissende vierde zege binnengehaald: 121 – 106. Het is de tweede keer in de clubhistorie dat Miami het kampioenschap pakte. Voor James is het na twee nederlagen (2007 tegen Spurs, 2011 tegen Mavericks) driemaal scheepsrecht. De King sloot het seizoen in stijl af met zijn eerste triple-double van het jaar met 26 punten, 13 assists en 11 rebounds.

De 27-jarige James was na afloop van het duel natuurlijk extreem blij met zijn eerst titel . “Deze zege betekent alles. Ik heb twee jaar geleden een moeilijke beslissing genomen om Cleveland te verlaten. Maar ik wist dat dit het beste was voor mijn toekomst. Het heeft veel gekost, maar het heeft zich uitbetaald. Het behalen van de titel is een droom die uitkomt. De beste dag uit mijn leven.”

Om te vervolgen dat zijn nieuwe mentaliteit, na de verloren NBA-finale tegen Dallas, voor hem het grootste verschil was dit jaar. “Het heeft me nederig gemaakt, die nederlaag. Het heeft me veranderd, als speler en als mens.” James legde, logischerwijs, ook beslag op de prijs voor beste speler in de Finals, de Bill Russell Award. LeBron noteerde in de vijf finaleduels 28.6 punten, 10.2 rebounds en 7.4 assists. Hiermee was hij in al deze drie categorieën de beste speler van zijn team. Slechts Magic Johnson en Shaquille O´Neal presteerden dit eerder.

De Heat lieten er vanaf het begin geen twijfel over bestaan dat ze de Thunder geen hoop wilden geven met een eventuele zege en terugkeer naar Oklahoma City. Miami sloot het eerste kwart af met vijf punten voorsprong en van daar werd de voorsprong uitgebouwd. Met dank aan een weergaloze Mike Miller. Miami kreeg deze Finals eindelijk de zo gehoopte hulp van de bank. Shane Battier die de driepunters aan elkaar reeg in Game 2 en 3, Mario Chalmers met een fenomenale prestatie in Game 4 en nu dus Miller. Hij kwam tot zeven van de acht driepunters en twee vrij worpen voor een totaal van 23 punten.

Bij rust was het verschil tien punten in het voordeel van Miami, maar de genadeklap kwam weer in het derde kwart. De periode waarin Miami deze play-offs zo vaak het verschil maakte en nu weer. De Thunder, die de achterstand met 7.26 minuten op de klok terugbrachten tot zeven punten, werden aan alle kanten voorbijgelopen, kregen driepunter na driepunter om de oren en keken aan het einde van de periode tegen een achterstand van 24 punten aan.

Miami raakte in het duel een fenomenale 14 van de 26 driepunters en gaf de Thunder in het vierde kwart geen enkele kans om terug te komen in de wedstrijd. De 23-jarige Kevin Durant eindigde met 32 punten en 11 rebounds maar werd vier minuten voor het einde van het duel door coach Scott Brook uit zijn leiden verlost. Russell Westbrook (23), die zijn schitterende Game 4 geen vervolg kon geven met slechts 4 rake schoten op 20 pogingen, en James Harden (22), die zich aanvallend eindelijk weer eens liet zien met 19 punten, mochten ook naar de kant.

De Thunder krijgen hun kans nog wel. Mooiste moment was de innige omhelzing tussen de vrienden James en Durant die tien seconden voor het einde van het duel begon en tot na de buzzer duurde. De Heat verdedigde beter, was het team met de grootste wil om te winnen en had meer ervaring, coach Erik Spoelstra liet collega Brooks kansloos en Miami had James. “Het was onze tijd”, stelde Dwyane Wade na afloop veelzeggend. Na het kampioenschap in 2006, met Shaquille O´Neal en Wade, is het weer feest in South Beach. Met dank aan de King, nu mét ring.

Ook leuk om te lezen