Jackson topkandidaat LA, oog ook op D’Antoni & Dunleavy

Door

Los Angeles Lakers zijn druk op zoek naar de vervanger voor de ontslagen Mike Brown. Niet heel verrassend is dat de Lakers als eerste uit zijn gekomen bij good old Phil Jackson. De Lakers zaten zaterdag met Jackson om tafel, maar er is nog geen sprake van een deal tussen beide partijen. Over het algemeen wordt aangenomen dat Jackson de topkeus is van LA, en dat er pas naar andere coaches wordt gekeken als hij besluit niet terug te keren bij de Lakers. Desondanks heeft de club ook al gesprekken met Mike D’Antoni en Mike Dunleavy gepland.

Het is zeker nog geen gelopen koers dat Jackson volgende week, als vervolggesprekken gepland staan, voor een derde termijn aan de slag gaat bij de Lakers. De Zen Master liet tijdens de gesprekken zaterdag weten dat hij speciale voorwaarden mag stellen voor het reizen bij uitwedstrijden. Jackson heeft niet zo op het overvolle reisschema van een NBA-team, ook met het oog op zijn gezondheid. Lastiger in te willigen is echter zijn tweede eis, waarin hij vraagt om meer invloed op het nemen van basketball gerelateerde beslissingen. Deze verantwoordelijkheid ligt nu bij vice-president Jim Buss.

De 67-jarige Jackson startte in 1999 bij de Lakers en leidde de ploeg met Kobe Bryant en Shaquille O’Neal in zijn eerste drie jaren naar drie opeenvolgende titels. Na een nederlaag in de NBA Finals in 2004 tegen Detroit Pistons nam Jackson afscheid van de basketballwereld. Echter niet voor lang, want een jaar later haalden de Lakers hem weer terug. Hij bracht de Lakers weer naar de Finals, waar in 2008 de Celtics te sterk waren. In de twee daaropvolgende jaren pakte hij echter zijn vierde en vijfde titel met de club. Na een pijnlijke 4-o nederlaag tegen Dallas Mavericks in de halve finale van de Western Conference, nam Jackson voor een tweede maal afscheid.

D’Antoni is ondertussen al telefonisch benaderd door de Lakers. De coach nam afgelopen seizoen bij de Knicks ontslag nadat hij de controle over het team had verloren. Bij de Suns was hij tussen 2003 en 2008 verantwoordelijk voor het offensieve systeem waarin Steve Nash floreerde. De huidige guard van de Lakers won mede door de invloed van D’Antoni twee MVP-awards op rij. D’Antoni stond 727 wedstrijden langs de lijn en won er 388 tegen 339 nederlagen.

Ook leuk om te lezen