INTERVIEW: Het geheim van de field goal

Door

 

Eerder deze week was er op Sport Amerika te lezen dat de NFL kickers een recordbrekend seizoen doormaakten. In een zoektocht naar het geheim van de field goal zocht Sport Amerika contact met Silvio Diliberto, die tussen 1997 en 2004 de field goals trapte voor de Amsterdam Admirals.

Kickers hebben dit seizoen steeds minder moeite met field goals vanaf 50 yards of verder. Wat was uw maximale afstand?

In de wedstrijd tegen de London Monarchs schoot ik een 44-yard fieldgoal binnen. Dat was mijn  verste field goal in officieel wedstrijdverband. In een scrimmage tegen Frankfurt heb ik tweemaal een 47-yard fieldgoal binnen geschoten en op de training een 52 yard fieldgoal. Maar dat was zo’n beetje de limit onder normale weersomstandigheden. Bij wind tegen kan je het vergeten en met wind mee kan je nog wel wat verder schieten maar bij mij hield het bij 50 yard eigenlijk een beetje op.

Al Lugenbill was eigenlijk een beetje conservatief wat betreft de verre field goal. Hij vertrouwde liever op z’n punt cover team en zijn verdediging dan dat hij voor een field goal van 45 of 50 koos. Onder Bart Andruss was het gelukkig anders voor de kickers.

Over welke eigenschappen moet een goede kicker eigenlijk beschikken?

Je moet redelijk fit zijn. Ik was na mijn voetbal carrière een paar kilootjes aangekomen omdat ik niet meer zo intensief trainde maar als kicker hoeft dat niet nadelig te zijn. Mijn traptechniek leed daar in iedere geval niet onder. Het kicken was voor mij alleen maar techniek. Kicking coach Doug Blevins had het ook altijd over mechanics / techniek. Ik was geen power hitter maar deed het puur op techniek.Mentaal moet je cool blijven. Geen stress, je moet je zenuwen in bedwang kunnen houden als je er staat en tegen de trashtalk van de tegenpartij opgewassen zijn als je je opmaakt om een field goal te kicken.

Met welke factoren heb je te maken bij het uitvoeren van een field goal? 

Een factor die mee kan spelen bij een fieldgoal is de wind; komt die van links of van rechts, heb je wind tegen of wind mee. Daar moet je wel rekening mee houden. Je hebt als kicker te maken met een snapper, holder en natuurlijk niet te vergeten de verdediging. Voor een perfecte kick moet de snap goed zijn, de hold moet goed zijn, je verdediging moet goed opgesteld staan om de inlopende mensen tegen te houden en als kicker moet je je passen goed uitmeten vanaf de plaats waar je de bal wilt hebben. Dat is het perfecte scenario.

Als de snap niet goed is of de holder heeft bijoovbeeld teveel tijd nodig om die bal neer te leggen dan is de kans groot dat de kick geblocked zal worden. Vanaf het moment van de snap heeft een kicker maar ongeveer 1.25 seconden de tijd om te trappen. Is de snap te traag of de hold niet goed dan wordt die totaaltijd meer, waardoor je de tegenpartij de kans geeft om te blokken. Het kan ook voorkomen dat de holder de bal op de verkeerde plek neerlegt voor de kicker, de kicker maakt zijn passen nl. vanaf de plek waar hij die bal wil hebben. De holder kan ook de bal de verkeerde kant opdraaien, dit betekend dat de kicker dan vol tegen de veters van de bal aan schiet. Dit beinvloed de afstand van de kick en het levert de kicker een pijnlijke voet op. Er komt eigenlijk toch nog wel het één en ander bij kijken als het zo leest.

Wat is de rol van de kicker binnen het team?

Je bent als kicker een éénling, de zogenaamde “lonesome kicker”. Volgens velen ben je eigenlijk geen American Football player. Zij moeten namelijk ploeteren en hits incasseren. Ze lopen risico om geblesseerd te raken terwijl wij als kickers bijna altijd vrij ongeschonden uit de wedstrijd kwamen. Onze kleren konden eigenlijk na de wedstrijd zo weer terug in de kast gelegd worden.

Er zijn zelfs een paar coaches in de U.S geweest die het liefst zagen dat de kickers uit regels van het American Football geschrapt werden.Persoonlijk heb ik het zelf nooit zo ervaren en ben ik altijd goed geaccepteerd in het team, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik gewoon met een hoop van die gasten goed kon opschieten en natuurlijk helemaal als je punten voor ze scoort. Ik heb me zelf altijd als volwaardig speler binnen het team gezien.

De afstanden lijken steeds groter te worden. Waar denkt u dat de limiet ligt?

Er zijn kickers die zelfs verder dan 60 of 65 yards kunnen trappen. Echt explosieve kickers zijn dat. Als ze hierbij ook hun techniek kunnen gebruiken kunnen ze daar zelfs constant in worden. Maar meestal als je echt op power gaat trappen gaat dat weer ten koste van je techniek. Je trapt dan namelijk wat wilder.

Tevens is het zo dat de bal over zo’n grote afstand in zijn vlucht gevoeliger is om uit koers te raken.
Overigens zijn dat kicks die in de laatste seconden genomen worden en niet echt vaak voorkomen in wedstrijden. De meeste kicks bevinden zich nog altijd tussen de goallijn en de 45 yards en daar moet je je als kicker het meeste op concentreren.

De kickers hebben zich op de grote afstand goed kunnen ontwikkelen. Ze bewijzen hun coach dat ze op deze afstand constant kunnen zijn dat is wat echt telt; constant zijn! De coachzal niet voor een field goal van 50 yards of verder gaan als hij ziet dat z’n kicker weliswaar constant is binnen de 47 yards, maar onzeker vanaf een grotere afstand.

Wat de limiet is weet ik niet maar dat het toppers zijn moge duidelijk zijn!

Foto: Bas Czerwinksi (NRC Next)

Ook leuk om te lezen