Inside Look: Waarom Cleveland de NBA Finals wint

Door

Cleveland Cavaliers v Los Angeles Clippers

Op 11 juli 2014, bijna een jaar geleden, maakte LeBron James bekend dat hij terug zou keren naar zijn thuisstaat Ohio. Samen met Kevin Love en Kyrie Irving zou hij een nieuwe big three vormen en zo voor het eerst in vijftig jaar een grote sportprijs naar Cleveland brengen. Nu, een jaar later, staan de Cavaliers in de NBA Finals. Met James, maar zonder de geblesseerde Love.

Lees hier de analyse over de kansen van de Golden State Warriors.

Het afgelopen seizoen was er één zoals je kan verwachten van een team dat voor het eerst samenspeelt: wisselvallig. Bij vlagen werd de potentie van de Cavs echter zichtbaar en nu in de play-offs is dit tot volle wasdom gekomen. In de series tegen de Atlanta Hawks waren de Cavaliers verdedigend stug, aanvallend scherp en als monsters onder de basket. Een wereld van verschil met sommige wedstrijden in het reguliere seizoen. Het is daarom ook dat veel analisten twijfelen of de Cavs het écht zullen kunnen tegen de Golden State Warriors. Daarom een analyse van de vorm van de Cavaliers van dit moment en wat dit betekent voor hun kansen tegen de Warriors.

Verbeterde Defense
Al het hele seizoen behoren de Cavaliers tot de beste aanvallende teams in de NBA en in de play-offs scoren ze helemaal hoog. Met 101,4 punten per wedstrijd staan zij op een matig indrukwekkende zevende plaats, twee plekken achter de Warriors (104,3). Gecorrigeerd naar pace, het aantal opgezette aanvallen per wedstrijd, zijn de Cavs echter veruit het beste aanvallende team in de league. Per 100 keer balbezit scoort Cleveland 108,6 punten. De Warriors komen hier vlak achteraan met 107,3 punten.

In het reguliere seizoen kregen de Cavaliers 104,1 punten per 100 keer balbezit tegen. Slechts tien teams in de NBA scoorden slechter. In de play-offs echter krijgen LeBron James & Co. slechts 98,5 punten tegen per 100 keer balbezit. Daarnaast zijn de Cavs ook ‘ineens’ het team met de meeste aanvallende rebounds én het hoogste aantal rebounds in totaal.

Het verschil lijkt Kevin Love te zijn. De ‘derde ster’ van de Cavaliers, achter James en Irving, is sinds halverwege de eerste ronde van de play-offs uitgeschakeld met een geblesseerde schouder. Sindsdien nemen Timofey Mozgov en Tristan Thompson de honneurs waar en met name Thompson is een speler geworden waar teams rekening mee moeten houden. In alle lineups waar coach Blatt zijn team minsten vijftien minuten heeft laten spelen, staat Thompson in de beste verdedigende en de beste aanvallende lineups. Met Thompson op de vloer krijgen de Cavs minder punten tegen en maken zij er meer.

Zijn grootste meerwaarde zit echter in de aanvallende rebounds. Thompson is veel meer dan Love een werkpaard. Zo één die altijd voor de bal gaat en daar extra aanvallen voor zijn teamgenoten mee creëert.

Role Players
Maar daarmee is niet gezegd dat Thompson zomaar een betere fit is dan Love. Thompson kan zo goed spelen omdat andere role-players enorm bijdragen in zowel aanvallend als verdedigend opzicht. Thompson hoeft daardoor niet vrij te staan voor een mid-range of driepuntschot, iets dat een uitgelezen taak is voor Love. Neem bijvoorbeeld J.R. Smith. In het reguliere seizoen scoorde hij 12,7 punten per wedstrijd met een schotpercentage van 42,5% en een driepuntpercentage van 39%. Nu in het naseizoen scoort Smith 13,5 punten per wedstrijd met schotpercentages van 45,7% en 39,6%.

Shotchart_1433082581039

En ook Iman Shumport scoort meer en schiet beter: 10,1 punten, 39,7 fg% en 36,8 3fg%.

Shotchart_1433082732789

Voeg daarbij een pitbull als Matthew Dellavedova en James’ vaste maatje James Jones en je hebt een team dat zomaar even het Oosten opeist.

Kansen tegen de Warriors
De kern blijft natuurlijk LeBron James. De dominantie waarmee hij op dit moment speelt is ongekend. Van aanvallen als point-guard tot verdedigen als center, The King heeft dit naseizoen al laten zien dat hij het kan.

Toch staan of vallen de kansen van de Cavaliers met de kwaliteit van de role-players. Irving en Dellavedova moeten Curry afstoppen en afhankelijk van de ernst van blessure van Klay Thompson moet ook daar een scherpe verdediger op. Daarnaast hebben de Warriors met Draymond Green, Harrison Barnes en Andre Iguodala uitstekende verdedigers in huis om het LeBron moeilijk te maken.

Dat betekent dat Smith en Shumpert raak moeten schieten zodat de Warriors het zich niet kunnen veroorloven LeBron te vaak te dubbelen. Als de series van de Hawks een voorteken zijn dan gaat dat zeker lukken, maar Golden State is echt andere koek. De cijfers zeggen dat het kan, maar pas na Game 1 krijgen we een eerste teken of dit echt het geval gaat zijn.

Foto: Getty Images

4 Reacties
 1. Martijn Scheeve 5 jaar ago

  Grootste troef voor de Cavaliers is Kyrie Irving. Je onderschat hem lichtelijk in je stukje. Irving wordt vaak vergeleken met Curry, het zijn dan ook vrij identieke spelers. Curry werd dit jaar MVP en Irving werd eindelijk toegelaten bij de All NBA. (Waar hij in 2013 al hoorde imo)

  Irving-Curry match-up zal dus een van de sleutels zijn. Curry is vanaf de halve finales bezig aan een vrij indrukwekkende reeks. Irving is vanaf Game 2 tegen de Celtics al aan het sukkelen met fysieke klachten. De acht dagen rust moeten hem wel goed hebben gedaan. Irving is één van de PG’s die het met zijn unieke handles Curry behoorlijk lastig heeft gemaakt in hun twee reguliere wedstrijden.

  Curry heeft tegen de Cavaliers 20 punten geaveraged. Op zich prima, maar dit zijn geen cijfers waarmee ze de Finals gaan winnen. Kyrie is dan misschien wel een van de minste verdedigers van de NBA, maar met zijn flitsende dribbels kan hij Curry en Thompson behoorlijk uitputten.

  Verder is Tristan Thompson ook een van de sleutels voor de Cavaliers. Deze play-offs krijgt hij gigantisch veel minuten. Hij heeft laten zien dat hij All Star frontcourts compleet onschadelijk weet te maken. (Horford, Noah, Gasol en Millsap) Thompson heeft ook laten zien een goede perimeter verdediger te zijn. Stretch forward Draymond Green zal dan ook geen mismatch veroorzaken. Green zal overigens aan de verdedigende kant de taak op zich nemen om Lebron James onschadelijk te maken.

  Dit ging hem in de reguliere ontmoeting niet goed af. (42 punten voor James) Barnes, Iguodala, Thompson, etc zullen allemaal stuk voor stuk zichzelf op James gooien: waarmee ze hem hopen uit te putten. Dit zijn immers heel wat fouls die ze kunnen geven.

  Golden State Warriors hebben de vrij unieke lineup met allemaal spelers van rond de twee meter. Coach Blatt heeft echter al bewezen dat hij dol is op een soortgelijke lineup. (LeBron James als point guard, JR Smith, Iman Shumpert, James Jones en Tristan Thompson)

  Dit defensief hun sterkste opstelling, ik denk dat de Cavaliers uiteindelijk in 6 wedstrijden zullen winnen. Veel ervaren spelers die finales hebben meegemaakt. Dit is belangrijker dan de meeste mensen denken.

  • Mooie reactie. Ik zie echter niet in waarom CLE gaat winnen van GSW. Uiteindelijk komt bij de Cavaliers alles van LeBron en die kan het niet in zijn eentje blijven doen. Toen hij na Game 3 tegen ATL doodsmoe neerviel dacht ik twee dingen: 1) LBJ, je bent een grote, 2) Oei, wat gaat dat in de Finals zijn?

   Een fitte Irving doet veel natuurlijk, maar GSW is zowel offensief als defensief helemaal top. En ze hebben een superster in Curry, die wel minstens 1 niveau beter is dan Kyrie… GSW is gewoon te diep en sterk in de breedte en dat zal Cleveland uiteindelijk teveel worden. GSW in 6.

   • Martijn Scheeve 5 jaar ago

    Klopt, maar ik merk dat veel mensen Kyrie Irving over het hoofd zien. Deze playoffs was hij vrij onzichtbaar én geblesseerd uiteraard. Maar we mogen niet vergeten dat diezelfde Irving gewoon 57 punten maakte tegen de Spurs. (en 55 tegen de Nets) De beste prestaties van het reguliere seizoen. Hij kan, mits fit, prima wedstrijden overnemen.

    Maar inderdaad: de diepte van GSW is belachelijk. Maar iets in mn onderbuik zegt me dat James de boel opstelten gaat zetten deze Finals!

  • Ewout Versloot 5 jaar ago

   Irving noem ik inderdaad maar weinig. Misschien vooral omdat ik van het verdedigende scenario ben uitgegaan. Je hebt echter gelijk als hij de defensie van GSW op de proef gaat stellen. Overigens blijft daarmee staan dat de role-players moeten presteren. Met een iso-georiënteerd spel als dat van de Cavs is dat essentieel voor het slagen van een aanval. Dat lukt nu goed, maar ik hou mn hard vast.

   Daarnaast las ik recent via @hpbasketball nog iets interessants. Het blijkt dat in alle afgelopen series Thompson en Mozgov zakken op screens. Ze geven daarmee een lange 2 of driepunter weg, iets wat goed uitpakte tegen de tegenstanders tot nu toe. Als er echter één team is waarbij dat niet kan is dat wel GSW. Ik ben erg benieuwd hoe Blatt dat gaat oppakken.

   Ik denk en hoop een series die tot de zeven gaat. Beide teams verdienen het.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen