Inside Look: PER-ratings

Door

Cleveland Cavaliers v Miami HeatDe NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Deze week: De meeste bepalende spelers in de NBA.

We zijn op een derde van het NBA seizoen en dat betekent twee dingen. Allereerst, het is Kerst en hopelijk heeft iedereen genoten van de fantastische rits wedstrijden die er vannacht gespeeld zijn. Ten tweede betekent dit dat er meer dan voldoende wedstrijden gespeeld zijn om spelers met meer geavanceerde statistieken te beoordelen. Mijn persoonlijke favoriet is de PER, de statistiek van ESPN’s analist (en nu vice voorzitter van de Memphis Grizzlies) John Hollinger. We halen even kort op wat de PER ook alweer inhoudt (en waarom het zo leuk is) en kijken dan naar de, volgens de PER, beste spelers van dit moment.

Player Efficiency Rating
PER* is een afkorting voor Player Efficiency Rating, een index van diverse (geavanceerde) statistieken die gewogen worden en zo een beeld geven van een speler zijn kunnen. Belangrijk is dat in de PER gecorrigeerd wordt voor het aantal gespeelde minuten per wedstrijd en voor de pace van het team. Hierdoor kan een sterspeler van een snel spelend team (Kevin Love, Timberwolves) worden vergeleken met de bankspeler van een traag spelend team (Jon Leuer, Memphis Grizzlies).

Het gemiddelde PER van de hele league staat standaard op 15,00. Hierdoor is het indexcijfer van een speler niet slechts een droog getal, maar geeft deze inzicht in de afwijking van die speler van het gemiddelde. Me andere woorden: hoe goed is hij ten opzichte van de gemiddelde spelers in de league. Hierdoor kan een Michael Jordan ook niet zomaar worden vergeleken met een LeBron James, hun PERs zeggen immers iets over hun kwaliteiten ten opzichte van de NBA op dat moment en zijn daardoor onderling niet vergelijkbaar.

De beperkingen van PER liggen vooral in het feit dat het nog steeds draait om statistiek. Defensieve specialisten die weinig blocks of steals creëren vallen nog steeds buiten de boot. Tevens zegt PER niks over momentum, clutch of star-factor waardoor de bijbehorende discussies (gelukkig) nog kunnen blijven bestaan.

De meest efficiënte spelers van nu
Op dit moment zijn dit de tien spelers met het hoogste PER van dit moment.

per1

Niet geheel verrassend staat LeBron James op één met een PER van 30,32. Zijn totale efficiëntie maakt dat hij niet slechts op één gebied uitblinkt, maar op nagenoeg alle gebieden. Hierdoor staat hij 2,4 PER punten voor op Kevin Love, die 27,94 punten scoort.

Het leuke van dit soort lijstjes is de aanwezigheid van Anthony Davis. De jonge PF van de New Orleans Pelicans staat zo hoog door zijn 19,3 punten en 10,3 rebounds per wedstrijd in combinatie met een gemiddelde van 3,2 blocks. Hierdoor scoort hij een hogere PER dan bijvoorbeeld LaMarcus Aldridge, die meer punten en rebounds per wedstrijd telt (respectievelijk. 23,1 en 11,0) maar amper schoten blokt (0,8). Aldridge valt hierdoor terug naar plaats dertien.

Een andere opvallende verschijning in de top 50 beste PER spelers van de NBA is Michael Beasley op plek 18. Het (voormalig?) probleemkind werd deze zomer weggestuurd bij Phoenix en vervolgens goedkoop opgepikt door Miami waar hij goed lijkt te gedijen. Door in minder dan 18 minuten per wedstrijd 11,3 punten en 4,2 rebounds te pakken staat hij op het gebied van PER tussen Russel Westbrook, Eric Bledsoe en Al Horford.

De slechtste spelers in de NBA
Natuurlijk is het ook leuk om even te kijken naar de absolute onderdeurtjes. Daar komen we bijvoorbeeld Anthony Bennett tegen. Jawel, de nummer één pick in de draft van de Cleveland Cavaliers dit jaar. Bennett scoort een PER van, hou je vast, 1,37. Het aanpassen aan de NBA loopt voor deze jongen nog niet bepaald zoals gewenst, zoals je op zn shot chart kan zien.

Shotchart_1387973236095

Een andere opvallende naam in de onderste tien is Kendrick Perkins (OKC, 5,76). De allerslechtste speler op dit moment is echter Marquis Teague van de Chicago Bulls. Hij scoort een PER van 0,44.

De meest gemiddelde spelers in de NBA, met een PER rond de 15,0 zijn Ray Allen (MIA, 14,97), Lance Stephenson (IND,14,98) en Josh Smith (DET, 15,01).

Conclusie
Het voordeel van PER is dat naarmate er meer wedstrijden gespeeld worden, het middel betrouwbaarder wordt. Dan kunnen we ook ingaan op andere statistieken die we nu niet besproken hebben (Value Added en Wins Added), die nog meer dan PER de waarde van een speler voor het team bepalen.

Voor nu, wie is de beste speler in de NBA? Inderdaad.

 

Voor een uitgebreide uitleg van PER en de exacte formule kan je terecht bij ESPN en Wikipedia

Foto: Getty Images

5 Reacties
 1. Vincent Van Genechten 7 jaar ago

  Geen fan van de PER-statistiek. Het is nuttig maar mist inderdaad teveel zaken. Ik zie bijvoorbeeld DeMarcus Cousins op #6 staan terwijl die wel leuke stats laat optekenen maar dat is het dan ook. Dat Anthony Bennett zo laag staan, mag geen verrassing heten. Het is echter niet erg zijn schuld. Hij zit bij een team in chaos, het verkeerd team en speelt zijn positie niet. Drie keer tegenslag. Hij komt er op termijn wel door.

 2. ewoutverslootEwout 7 jaar ago

  PER is voor mij de ultieme statistiek, een weging van alle statistiek samen afgewogen tegen het gemiddelde. Het blijft echter statistiek en er blijven dingen die niet gemeten (kunnen) worden. Achter elk cijfertje zit dan ook een verhaal.

 3. Alerk 7 jaar ago

  Lebron is niet de beste.

  • Vincent Van Genechten 7 jaar ago

   Wie is dat dan wel volgens jou? Een aantal jaar geleden was er nog ruimte voor discussie maar nu is LBJ veruit de beste speler in de NBA. Like it or not.

 4. Alerk 7 jaar ago

  Vorig jaar kan je hem de beste noemen (alle eer krijgen terwijl Ray Allen die schot maakte en zonder D-wade won hij nooit) maar als je hem nu bekijkt zijn er genoeg spelers beter dan hem, Kevin Durant – Wint nu meer, erg efficent, scoort meer, heeft veel assist én rebounds.
  Kevin Love – Monster statistieken
  Paul George – verslaat Lebron
  Chris Paul – Echte leider en ook Monster statistieken

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen