Inside Look: NBA All-Defensive Team

Door

Werd vorige week Marc Gasol reeds door sportjournalisten verkozen tot Defensive Player of the Year, maandag kozen de verschillende coaches uit de NBA de spelers voor het All-Defensive Team. Opvallend genoeg haalde Gasol niet het eerste team, de coaches kozen voor Tony Allen, Lebron James, Chris Paul, Serge Ibaka, Tyson Chandler en Joakim Noah. Hoe goed zijn deze spelers eigenlijk? Wat zeggen de statistieken?

insidelook

Vooraf gesteld: de defensieve kwaliteiten van een speler zijn moeilijk te meten. Natuurlijk kunnen we kijken naar het aantal geblokte schoten en gestolen ballen, maar belangrijker is het te kijken naar de resultaten van een team wanneer zij met of zonder de speler spelen. Een goede defensie heeft immers ook te maken met het voorkomen van schoten of assists in plaats van het blokken ervan.

Joakim Noah

De 6’11” center van de Chicago Bulls, verkozen tot het 1e team met 24 punten, staat vooral bekend om zijn energieke spel, geblokte schoten en ‘ hussle plays’ zoals hieronder:

Op het eerste oog is hij echter geen topverdediger: 2.1 BLK en 1.2 STL is niet denderend. Toch zie je zijn meerwaarde als we de geavanceerde statistiek erbij pakken. Wanneer Noah speelt scoren de tegenstanders van de Bulls een .464 eFG% (FG% gecorrigeerd voor het feit dat een 3-punter meer waard is dan een tweepunter). Dat is .500 zonder de Fransman. Daarnaast pakken tegenstanders met hem in het veld minder rebounds (-.1.5%) en scoren minder punten vanuit assists (-1.5%). Dat laatste houdt in dat teams tegen Noah afhankelijk zijn van de individuele kwaliteiten van een speler omdat hij het teamspel verstoort.

Tyson Chandler

Eveneens verkozen met 24 punten, eveneens een center. Opvallend is dat Chandler’s defensieve kwaliteiten niet tot uiting komen in de reguliere statistieken. Natuurlijk zijn 10.7 rebounds mooi, maar 1.1 BLK en 0.6 STL is vrij mager. Ook de geavanceerde statistiek laat weinig extra’s zien. Met Chandler in het veld zijn de tegenstanders van de Knicks (iets) zuiverder (+.011 eFG%), scoren zij meer punten vanuit assists (+3%) en verspelen ze de bal minder (-.9%).

Eigenlijk komt zijn kwaliteit alleen om de hoek kijken bij het rebounden. Tegenstanders pakken met hem in het veld 2.8 aanvallende en 5.9 verdedigende rebounds minder. Is dat genoeg om verkozen te worden tot één van de beste defensieve spelers van het jaar? Een defensieve speler moet ervoor zorgen dat een tegenstander minder scoort. Met Tyson Chandler in het veld scoren tegenstanders, per 100 keer balbezit, 0.2 punten meer dan zonder hem. Met Marc Gasol in het veld is dit verschil bij de Grizzlies -6.9. Waarom staat hij niet in dit rijtje?

Serge Ibaka

De atletische power forward van de Oklahoma City Thunder is de beste schotblokker in de NBA met gemiddeld drie geblokte schoten per wedstrijd. Dat zijn 0.2 blocks per wedstrijd meer dan de nummer twee op de lijst: Larry Sanders.

De verschillen als OKC met of zonder Ibaka speelt zijn klein: tegenstanders schieten iets minder zuiver (-.014%), pakken minder rebounds (-1.8%) en scoren iets minder (-0.5 punten per 100 keer balbezit). Ibaka verdient zijn plek in dit team vooral door het blokken van schoten.

LeBron James

Ach ja, LeBron. Wat is er eigenlijk nog te vertellen over de viervoudig MVP? Vrij weinig. Behalve dat hij naast een geweldige schutter, rebounder, facilitator en leider ook nog eens een verdediger op elite niveau is. Met James in het veld eindigt 10.1% van de keren dat de tegenstander de bal heeft in een steal, zonder hem is dat 7.9%. Tegenstanders pakken minder rebounds (-1.3%) en worden vaker geblokt (+.3%) en scoren 3.4 punten minder.

De grootste kwaliteit van James is echter dat hij alle posities kan verdedigen. Vraag dat maar aan Noah: 

Tony Allen

De eer van de defensief sterke Grizzlies wordt hier niet hoog gehouden door Marc Gasol, maar door de shooting guard Tony Allen. Allen blijft altijd tussen zijn man en de basket en krijgt daar weinig fouten tegen. Onderstaand filmpje laat de fantastische defense zien van Allen die je niet terugziet in de statistieken:

Opvallend is het ook dat Allen ondersteund bij het rebounden. Dat zie je niet zozeer terug in zijn eigen statistieken (4.6), maar vooral in hoeveel minder rebounds tegenstanders pakken als hij in het veld staat (-2.9%). Zijn waarde blijkt echter vooral uit het aantal niet gescoorde baskets door een defense zoals hierboven. Met Allen in het veld scoren tegenstanders van de Grizzlies slechts 97.2 punten per 100 keer balbezit (zonder Allen 103.8).

Chris Paul

De point guard van de Los Angeles Clippers staat vooral bekend om zijn aanvallende spel, maar is in dit team vooral verkozen vanwege zijn steals. Met 2.41 steals per wedstrijd is hij de beste in de NBA. Het bizarre is echter dat dit ook de enige reden is waarom Paul in dit lijstje staat. Paul’s defense is namelijk verder niet heel briljant. Sterker nog, defensief gezien zijn de Clippers beter af zonder CP3. Tegenstanders scoren met hem in het veld 5.4 punten meer dan zonder hem. Natuurlijk, daar staat tegenover dat de Clippers zelf met Paul 12.2 punten meer scoren dan zonder hem, maar dit is een puur defensief lijstje.

2nd Team

Gelukkig kiezen de coaches altijd twee teams. En in het tweede team zijn spelers geëindigd die we zeker niet mogen vergeten als het over defensieve kwaliteiten gaat. Hier vinden we Tim Duncan, Paul George, Marc Gasol, Avery Bradley en Mike Conley. Stuk voor stuk elite verdedigers. Opvallend is dat over deze twee teams er drie spelers van de Grizzlies zijn geselecteerd. Wellicht is het daarom dat zij zo’n gevaarlijke outsider zijn voor de titel, zelfs Miami gaat het daar lastig tegen krijgen.

Lees hier de laatste Inside Look: Durant vs. Grizzlies

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen