Inside Look: Drummond is een rebounding machine

Door

Detroit Pistons v Brooklyn NetsDe NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Deze week: Andre Drummond is een Rebounding Machine.

Andre Drummond is pas aan zijn tweede NBA-seizoen bezig, maar de 20-jarige center van de Detroit Pistons is een rebounding machine. De negende keuze van de 2012 NBA Draft heeft dit seizoen na 23 wedstrijden al zestien double-doubles achter zijn naam, waaronder vier wedstrijden met meer dan achttien rebounds. Zie hieronder zijn 31 punten en negentien rebounds tegen de arme Philadelphia 76ers.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Drummond tweede in de league staat wat betreft het aantal rebounds (291). DeAndre Jordan van de Los Angeles Clippers voert de lijst aan met 298 rebounds. Toch is er niemand in de NBA die zoveel aanvallende rebounds (117) pakt dan de center van de Pistons. Jordan volgt met 97 op een gepaste afstand.

Als we dan dieper in de cijfers duiken zien we dat de Player Tracking Data ook van Drummond houdt. Zo pakt hij van alle big man (die minimaal 20 wedstrijden hebben gespeeld) het hoogste percentage rebounds per kans (72.7 procent).

En Drummond is geen luie rebounder. Hij pakt slechts zeven uncontested rebounds per wedstrijd. Ter vergelijking: Dwight Howard pakt gemiddeld 8.9 rebounds zonder daar zich voor in te spannen. Dat Drummond sterk is en het fysieke duel in de rebound niet schuwt laat de stat contested rebounds per wedstrijd zien. Hij voert de lijst aan met 5.8 rebounds per wedstrijd. Jordan volgt met 5.5 rebounds en Howard pakt slechts 4.4 rebounds.

Drummond kan ook aanvallen
Mede dankzij de aanvallende rebounds, creëert Drummond voor zichzelf eenvoudige scores. Hij voert de league dan ook aan met een .624 schotpercentage. Als je naar zijn schot chart kijkt dan neemt hij uitsluitend zijn schoten onder de basket. Drummond beschikt niet over een jump shot, getuige zijn drie schoten (!) buiten the paint.

Shotchart_1386846886523

Het probleem voor Drummond blijft nog altijd het maken van gratis punten. Hij raakt slechts .375 procent van zijn vrije worpen (al is dat wel beter dan .371 procent in 2012-2013). Het komt dus weleens voor dat hij een airball schiet.

819043265

Neemt niet weg dat Drummond bezig is aan een uitstekend seizoen. Hij is goed voor 13.1 punten en 12.7 rebounds per wedstrijd (7.9 punten en 7.6 rebounds in zijn rookie-seizoen) en met zijn 23.0 PER hoort hij bij de beste vijftien spelers in de NBA.

Oh, en hij loopt 1-op-1 wat betreft het regelen van een vriendin via sociale media. De relatie met Jennette McCurdy van ICarly is alweer voorbij, maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Goed bezig Dre!  

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen