‘Ik ben de laatste vrouw die Ronda Rousey versloeg’

Door

rousey

Het was 13 augustus in het jaar 2008. De laatste keer dat Ronda Rousey een gevecht verloor van een ‘twee meter lange Nederlandse vrouw met een eight-pack’. Zo werd judoka Edith Bosch beschreven in het boek van Rousey. In de kwartfinale van het Olympisch toernooi voor vrouwen tot 70 kilogram stonden Bosch en Rousey voor de derde keer tegenover elkaar. Een jaar eerder was de huidige UFC-kampioene de betere op het Wereldkampioenschap in Rio.

Op de Spelen in Peking waren de rollen omgedraaid. De Nederlandse versloeg Rousey in die kwartfinale, waardoor de Olympische droom van de Amerikaanse instortte. Via de herkansingsronde wist ze nog wel een bronzen medaille te winnen, net als Bosch overigens die in de halve finale verloor. “In judo train je je hele leven om Olympisch kampioen te worden. Je krijgt maar een kans in je hele leven. Het was mijn jeugddroom en het doet mij nog altijd pijn dat ik die gouden plak niet heb gewonnen”, schreef Rousey in haar autobiografie. Ze heeft na haar verloren partij zelfs een lange tijd in haar auto geleefd en raakte aan de drank en drugs.

In een interview met MMAJunkie zegt Bosch dat ze wel heeft overwogen om een overstap te maken naar de octagon. “Ik heb er een aantal keer over nagedacht. Natuurlijk denk je dan wat er zou gebeuren als ik MMA zou oppakken en we nog een keer tegenover elkaar staan in de kooi. Ik zou haar heel graag willen slaan, haha.” De voormalige Wereldkampioene vertelt verder dat Rousey niet geliefd was onder andere judoka’s. “Het begon bij haar al tijdens de weging. Iedereen is altijd stil, want sommige moeten nog wat kilo’s kwijtraken. Wanneer zij de kamer binnenkwam bleef ze maar praten en kwam ze zelfs binnen in haar pyjama”, aldus Bosch.

De twee hadden op de judo-mat wel respect voor elkaar. “Naast Bosch leek ik wel op een hobbit. Ze deed alles om te winnen en heeft zelfs expres mijn schouder uit de kom getrokken”, staat in het boek van de Amerikaanse. Bosch ontkent niet dat ze soms vals speelde op de mat “Ik was gewoon zo, dat kan ik niet ontkennen. Alleen heb ik nooit expres iemand pijn willen doen, dat is nooit mijn intentie. Zij was op de mat ook een echte ****, maar dat moet je ook zijn om te winnen. We praatten verder niet met elkaar.”

In het gesprek met MMAJunkie heeft Bosch ook wat advies voor de UFC-vechters die tegenover Rousey staan, “Ga op judo-les. Dan weet je hoe je jezelf moet verdedigen tegen Ronda (Rousey). Als zij namelijk eenmaal tegenover je staat in de octagon dan zal ze je op de grond gooien en voor de armbar gaan.”

Zondag verdedigt Ronda Rousey haar UFC Bantamweight titel in Melbourne. Holly Holms zal dan haar tegenstander zijn tijdens UFC 193.

Foto’s: GettyImages/Zuffa (UFC)

Ook leuk om te lezen