Horrorblessure Paul George doet oude discussie weer oplaaien

Door

Team USA Showcase

Tijdens de Showcase van Team USA in de aanloop naar het WK in Spanje brak Paul George vrijdagnacht zijn been. Die horrorblessure zorgde voor veel reacties op de sociale media en op het internet. Veel collega’s en ex-NBA-spelers steunden de speler van de Indiana Pacers en via ESPN leerden we dat er toch een beetje goed nieuws was voor PG24.

Maar meteen laaide er ook een andere discussie op. Is het nog wel verantwoord om in de hedendaagse NBA sterren beschikbaar te stellen voor internationale wedstrijden? De blessure van Paul George kan wel eens een keerpunt betekenen in deze discussie. Mogelijk zit er op termijn zelfs een ‘recht op verbod’ in voor NBA-teams.  

NBA teams de dupe van deze blessures

De Indiana Pacers zitten momenteel met hun handen in het haar. Hun sterspeler is mogelijk heel aankomend seizoen uitgeschakeld. Voeg daarbij het vertrek van Lance Stephenson en de Pacers lijken dit seizoen al in de prullenbak te kunnen gooien. Het probleem waar de Pacers nu mee te kampen hebben, zorgt voor onrust en onvrede bij GM’s en coaches van andere teams. De blessure van de Pacers-ster kan er wel eens voor zorgen dat de NBA in de toekomst geen (ster) spelers meer beschikbaar stelt voor Team USA.

Het risico dat een speler tijdens een training of wedstrijd (ernstig) geblesseerd raakt, is altijd aanwezig. Toch zien teams liever niet dat hun (ster)spelers meedoen aan internationale wedstrijden. Het verhoogt de kans op blessures. Zij zien echter ook de andere kant van de medaille. Spelen voor je nationale team zorgt natuurlijk voor een prachtige ervaring, en spelers worden hierdoor ook beter. Denk maar aan de geweldige ervaring die Anthony Davis had op de Olympische Spelen van 2012.

Het is dus een afweging. In een eerder stadium gaven spelers als Russell Westbrook, Kahwi Leonard en LeBron James aan het Wereldkampioenschap te laten schieten om hun lichaam rust gunnen en zichzelf voorbereiden op het nieuwe NBA-seizoen. Toch is het risico op een blessure altijd aanwezig. Dit kan zelfs op straat gebeuren, tijdens het boodschappen doen, of tijdens een potje basketbal met vrienden. Bovendien spelen sterren ook in een zomercompetitie zoals de Drew League, moeten ze die dan ook afschaffen?

Voor spelers als Derrick Rose zijn deze wedstrijden weer een geschenk. De spelverdeler van de Chicago Bulls is zelf tweemaal langdurig geblesseerd geweest, maar is weer op de weg terug. Deze wedstrijden en trainingen zijn voor Rose een optimale voorbereiding op het nieuwe seizoen. Aan de andere kant is de kans aanwezig dat Rose tegen bijvoorbeeld Slovenië wederom (ernstig) geblesseerd raakt. Zijn carriére kan er dan wel eens definitief opzitten, en de Bulls hebben dan een groot probleem.

Oude discussie krijgt nieuw hoofdstuk

Daarom zal er in de toekomst over nagedacht worden om NBA-spelers niet meer te laten meespelen met internationale wedstrijden. De kans dat een sterspeler geblesseerd raakt, is aanwezig waardoor hun teams de dupe hiervan worden. Bovendien lopen er dure (sponsor)contracten. De commerciële NBA- en teambelangen spelen dus een grote rol in deze overweging.

Het is natuurlijk wel zo dat deze discussie oplaait in een emotionele context. Als Paul George niet geblesseerd was geraakt, was er geen stof tot discussie. Daarom zal men eerst weer deze blessure moeten laten bezinken, om daarna toch dit onderwerp te bespreken. Aan de ene kant is het een fantastische ervaring voor een speler, aan de andere kant zijn de commerciële en teambelangen dermate hoog dat deze incidenten kunnen lijden tot een speelverbod.

Wordt vervolgd…

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen