Yoenis Cespedes

Home Run Derby wordt knock-outtoernooi

Door

The Gillette Home Run Derby

De opzet van de traditionele Home Run Derby, daags voor de All-Star Game, is drastisch aangepast voor de editie van 2015. Acht deelnemers zullen dit jaar in een knock-outtoernooi gaan uitmaken wie de home-runtitel voor zich opeist.

Dat het toernooi in knock-outvorm gegoten wordt is niet de enige verandering die door de MLB is doorgevoerd. De slagmannen krijgen voortaan vijf minuten de tijd, die vanaf de eerste pitch in gaat, om zoveel mogelijk ballen over de hekken te slaan. Na iedere home run stopt de klok. De tijd gaat pas weer lopen zodra een slagman een pitch niet tot home run promoveert.

Alsof dat nog niet genoeg is kunnen er ook nog bonusminuten worden verdiend. Elke klap die meer dan 475 voet ver reikt levert direct dertig seconden bonus op. Twee home runs van 420 voet leveren samen één minuut op. Één klap van meer dan 420 voet en een tweede van meer dan 475 voet levert een minuut en dertig seconden op.

Plaatsingslijst
De Home Run Derby biedt plaats aan acht spelers. De plaatsingslijst gaat aan de hand van het aantal home runs dat de spelers tot nu toe in 2015 in de MLB hebben geslagen. De speler met de meeste home runs is uiteraard geplaatste speler nummer één, de speler met de minste home runs in de league is nummer acht. Zij komen in de eerste ronde tegen elkaar uit, net als nummer twee en nummer zeven, nummer drie en nummer zes en de nummers vier en vijf.

De man die binnen vijf minuten, en eventuele bonustijd, de meeste ballen het stadion uit slaat gaat door naar de volgende ronde. Bij een gelijke stand volgt een zogenaamde ninety-second-swing-off. Waarin binnen anderhalve minuut opnieuw zoveel mogelijk home runs geslagen moeten worden.

Geen Stanton
Op dit moment is nog niet bekend welke acht spelers aan de Home Run Derby zullen deelnemen. De lijstaanvoerder in de MLB op dit moment zal met zekerheid geen derbywinnaar worden dit jaar. Giancarlo Stanton is namelijk niet op tijd hersteld om deel te nemen. Stanton sloeg tot nu toe 27 home runs.

Over twee weken is The Great American Ballpark in Cincinnati gastheer van de MLB All-Star Game. De Home Run Derby is op maandag 13 juli. De afgelopen twee edities van de wedstrijd, in de oude opzet, werden gewonnen door Yoenis Cespedes, mocht hij opnieuw meedingen naar de titel dan kan hij de eerste speler in de geschiedenis worden met drie zeges op rij.

Foto:Getty Images

Ook leuk om te lezen