Hij speelt in een meisjesteam

Door

NCAA Hoops gaat over grote talenten die kunnen schieten, rebounden en shotblocken. Topcoaches, schoolprogramma’s, leiderschap, winnen. Helden en verliezers. En soms over mensen en hun persoonlijke problemen. Kye Allums is er zo één. De meest opmerkelijke basketballer in de NCAA, die vorig jaar besloot niet meer aan dit lopende seizoen te beginnen. Kye Allums was een junior (derdejaars) basketballer voor George Washington University. In het vrouwenteam…

Kye Allums heette vroeger Kyler Kelcian Allums, is 22 jaar en komt uit Hugo, Minnesota. Kye is op highschool een meisje in jongenskleren. Hij noemt zich lesbisch. Zijn moeder wil niets weten van de gevoelens van haar dochter. Ze gooit de jongenskleren waarin Kye zich graag beweegt weg en verplicht hem meisjeskleren aan te doen. “Ik deed de jongenskleding in mij rugzak, kleedde me onderweg naar school om en deed hetzelfde weer op weg naar huis. Heel vervelend, maar het was niet anders.”

Tot de dag komt dat Kye en zijn moeder ruzie maken via sms. Kye wordt door zijn moeder terechtgewezen met de tekst ‘young lady’. Kye beseft terwijl hij die woorden leest dat hij geen meisje is. Hij voelt zich een jongen, en wil dat ook zijn. Hij gaat het traject van geslachtsverandering in. Kye Allums is een transgender.

Maar in het basketball is hij een meisje. In Washington, op de universiteit, maakt Kye zijn probleem kenbaar. Eerst aan het team en de coaches. Die pakken de boodschap heel goed op en steunen Kye als de boodschap ook aan het schoolbestuur moet worden doorgegeven. En ook die steunt de basketballer in het meisjesteam. De school neemt contact op met de NCAA om de zaak te bespreken. De sportkoepel werkt mee en ook tegenstanders, scheidsrechters etc. worden op de hoogte gebracht. Kye mag ‘als jongen’ spelen in het meisjesteam.

Belangrijke voorwaarde is dat Kye geen medicijnen en hormonen slikt of operaties ondergaat zolang hij op school zit. Allums is helemaal gelukkig. “De meiden zien mij als hun grote broer. Ik zie ze als mijn familie”.

De openlijke verandering van een meisje naar een jongen, al is het op dat moment voor de buitenwereld alleen in woord, valt heel goed bij de normaal gesproken weinig progressieve, sportminnende Amerikanen. George Washington U. is een kleine school in meisjesbasketball. En het is toeschouwers in de USA verboden om tegenstanders persoonlijk te beschimpen. Kye krijgt veel publiciteit en is een rolmodel voor homo’s, lesbiennes en transgenders.

Van basketballen komt niet veel. De junior guard loopt in het seizoen meerdere hersenschuddingen op en speelt amper wedstrijden. In de zomer van 2011, kort voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen komt Kye Allums ineens weer in de publiciteit. “Het is voor mij het beste om niet te starten aan mijn senior (vierde en laatste) basketballseason”. Dat, en de mededeling dat het Kye’s eigen beslissing is, is in eerste instantie het enige dat Allums erover zegt. De school, de coaches en zijn teamgenotes respecteren zijn beslissing. Korte tijd later wordt bekend dat de hersenschuddingen de oorzaak zijn van de keuze van Allums. “De artsen verklaarden dat als ik footballer zou zijn, ze me absoluut zouden verbieden nog te sporten”, aldus Allums. Hij blijft studeren en heeft zich voorgenomen op zijn eigen manier de wereld een beetje te willen veranderen.

Ook leuk om te lezen