Het belang van goede placekickers binnen de NFL

Door

CQkZS3iWwAAt_p9.jpg-large

Liefst drie placekickers kregen na dit weekend hun congé. Ondanks dat het NFL seizoen pas vier weken onderweg is. Kickers zijn belangrijk, zéér belangrijk. Komt nog bij dat er sinds dit seizoen een wijziging in de regels is doorgevoerd met betrekking tot de PAT – die is dertien yards naar achteren geschoven. En dus nog meer druk op de schouders van de kicker. Als redactie kijken we graag naar opvallende feiten en daarom zijn we de statistieken in gedoken om de impact van kickers tijdens dit prille seizoen naar boven te halen. Een korte analyse.

Roem(loos ten onder)

Afgelopen week schoot Cairo Santos voor zijn Kansas City Chiefs liefst zeven keer een FG tussen de palen. Dat zijn dus 21 punten. Daarmee was hij doorslaggevender voor een einduitslag dan welke QB dan ook. Josh Scobee (Pittsburgh Steelers), Kyle Brindza (Tampa Bay Buccaneers) en Randy Bullock (Houston Texans) werden allen de laan uitgestuurd. En Zack Hocker en Jason Myers waren verantwoordelijk voor het missen van wat de game-winning field goal was geweest. Het laat maar eens zien van hoe groot belang deze spelers zijn en dat zij ten alle tijden een stabiele factor binnen een team moeten zijn. Een goede kicker beslist wedstrijden in je voordeel.

Statistieken

Dat zo’n schot tussen de palen geen gemakkelijke opdracht is, blijkt uit de volgende cijfers: meer dan de helft van de teams (17) misten reeds een field goal attempt. En dertien teams wisten een extra point conversion niet te maken.

De lijst van kickers die wèl goed bezig zijn en nog geen enkele poging – ongeacht of dit een XP of FG is – misten, is na vier weken niet al te groot meer. Slechts tien van hen kunnen thuiskomen met een A+ op hun rapport:

 • Steven Hauschka, SEA
 • Brandon McManus, DEN
 • Sebastian Janikowski, OAK
 • Stephen Gostkowski, NE
 • Travis Coons, CLE
 • Matt Bryan, ATL
 • Dan Bailey, DAL
 • Greg Zuerlin, STL
 • Dustin Hopkins, WSH
 • Ryan Succop, TEN

Ondermaats

Wat verder opvalt is dat er dit seizoen tot nu toe dramatisch geschoten wordt, als we dit vergelijken met vorig seizoen. Tien teams hebben na vier weken (al) een lager gemiddelde dan over het volledige vorige seizoen genomen. Tuurlijk, dit gemiddelde kan best weer stijgen, maar het geeft wèl aan dat het nemen van een field goal allerminst een sinecure is:

Schermafbeelding 2015-10-06 om 21.30.12

Kortom, door de vergrote afstand naar de field goal posts toe tijdens een extra point conversion, neemt de druk op de kicker meer en meer toe. Ze vallen op door onopvallend te zijn, want een kicker kan weinig goed doen, enkel de mist in gaan bij het niet benutten van een field goal of extra point. De roep om goede kickers zal dan ook groter worden. Deze statistieken – hoewel op basis van het begin van het seizoen – maken dit wel enigszins duidelijk. En niet voor niets worden er liefst drie van deze heren ontslagen. Teams binnen de NFL beseffen dit ook.

Impact van een regel

De league wilde met de invoering van een nieuwe regel wedstrijden spannender maken. Teams kiezen wellicht vaker voor een field goal, omdat je er aan twee genoeg hebt om een touchdown teniet te doen, uiteraard mits de tegenstander de PAT niet weet te converteren. En omdat die afstand groter is geworden, zal het percentage gemiste extra points ook gaan toenemen.

Waar vroeger een extra point bijna een ‘gimme’ was, is dat sinds dit seizoen niet meer het geval. En dat maakt het spel alleen maar veelzijdiger en dus, voor de toeschouwer en de fans, alleen maar leuker om naar te kijken!

Foto’s: Twitter

1 Reactie
 1. D.N. 5 jaar ago

  3 kickers ontslagen in één weekend, dat zijn geen halve maatregelen. Maar is het gevolg niet dat ze de volgende wedstrijd met een nog slechtere kicker moeten aantreden?

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen