Hardaway, Payton gaan op voor Hall of Fame

Door

Gary Payton stands on the courtTim Hardaway en Gary Payton zijn opgenomen in de lijst van twaalf finalisten voor de Hall of Fame. Beide NBA-legendes zijn voor de eerste keer geselecteerd. De Class of 2013 wordt bekendgemaakt tijdens het Final Four weekeinde in april.

Hardaway maakte in zijn eerste jaren naam bij de Golden State Warriors, waar hij onderdeel uitmaakt van het fameuze trio Run TMC (samen Mitch Richmond, dit jaar ook een van de finalisten voor de Hall of Fame, en Chris Mullin, die al is op genomen in Hall of Fame). Na zeven jaar in Oakland vertrok Hardaway, die in vijf All-Star Games speelde, naar de Miami Heat. Daar vervolgde hij zijn indrukwekkende loopbaan, maar blessures gooiden roet in het eten wanneer de playoffs plaatsvonden. Na vijf jaar in Florida speelde hij nog bij Dallas Mavericks, Denver Nuggets en Indiana Pacers. Miami heeft zijn #10 shirt geretired. Hij noteerde gemiddeld 17.7 punten, 8.2 assists, 3.3 rebounds en 1.6 steals in 867 wedstrijden.

Payton is een van de beste point guards in de geschiedenis van de NBA. Ook met een van de mooiste bijnamen, The Glove. Vanwege zijn sterke verdedigende kwaliteiten. Hij speelde dertien jaar bij de Seattle Supersonics, waar hij een illuster duo vormde met Shawn Kemp. De twee leidden de Sonics naar de finale in 1996, waarin Michael Jordan en de Bulls te sterk waren. In 2004 reikte Payton, inmiddels over zijn hoogtepunt heen en spelend voor de Lakers, weer tot de finale. Nu moest hij zijn meerdere erkennen in de Detroit Pistons. Uiteindelijk volgde er toch nog gerechtigheid voor Payton, die in negen All-Star Games speelde, toen hij in 2006 met de Miami Heat de NBA-titel veroverde. De guard speelde in zijn loopbaan 1335 duels en scoorde gemiddeld 16.3 punten, 6.7 assists, 3.9 rebounds en 1.8 steals. Met ruim 21.000 punten behoort hij tot de dertig meest scorende spelers in de NBA-historie.

De lijst van twaalf wordt gecompleteerd door Dawn Staley (5x WNBA All-Star), Mitch Richmond (6x NBA All-Star), Sylvia Hatchell (3x coach van het jaar), Tom Heinsohn (tweevoudig coach NBA-kampioen met Boston Celtics), Maurice Cheeks (NBA-kampioen met Sixers en 4x All-Star), Spencer Haywood (NBA-kampioen in 1980 en 4x All-Star), Bernard King (4x All-Star), en NCAA-coaches Guy Lewis, Rick Pitino en Jerry Tarkanian.

Vijf finalisten zijn al bekendgemaakt. Daaronder zit de internationale kandidaat en daar is de keuze gevallen op de Braziliaan Oscar Schmidt. Lees hier een verhaal dat SportAmerika eerder maakte over Schmidt, een van de beste basketballers buiten Amerika ooit.

 

Ook leuk om te lezen