MLB analyse: What’s up Doc

Door

Philadelphia Phillies v Cleveland IndiansDe Philadelphia Phillies maakten vorige week al bekend dat pitcher Roy Halladay naar de 15-day DL zou worden gestuurd met een schouderblessure. Na het ondergaan van enkele tests in Los Angeles bleek een operatie aan de rechterschouder noodzakelijk en dus zal Halladay meer tijd missen dan gepland. Maar betekent deze ingreep in combinatie met Halladay’s leeftijd (35 jaar) en slechte seizoenstart meteen einde oefening voor Doc?

Het was een pijnlijk gezicht afgelopen zondagmiddag in Philadelphia. De Phillies en Halladay namen het op tegen het lachertje van de NL: de Miami Marlins. Toch stond er na 2 1/3 innings een score van 0-9 op het bord en Halladay werd vervangen door Raul Valdes. Dat het uitgerekend de Marlins waren, met mannen als Ruggiano, Ozuna, Dobbs en Hechavarria in het hart van hun line-up (De Marlins hebben niet voor niets de zwakste offense van de NL), maakte het zowaar nog pijnlijker voor Halladay en de Phillies.


Het laatste wapenfeit van Halladay afgelopen zondag

Maar hoe ziet de toekomst er nu uit voor Roy Halladay en de Phillies? Halladay is inmiddels 35 jaar oud, en is al sinds het begin van het seizoen verre van dominant. In vier van zijn zeven starts kwam Halladay niet verder dan de 4e inning en zijn ERA staat na de wedstrijd tegen de Marlins op 8.65, en dat is ver beneden niveau voor een pitcher die over zijn gehele carrière een ERA van 3.37 heeft. Het feit dat hij daarnaast al net zoveel hit by pitches heeft na zeven wedstrijden als dat hij in heel 2011 had toont aan dat er iets mis is.

We hebben het hier namelijk wel over de man die in 2010 zowel een perfect game als een no-hitter gooide en ook nog twee CY Youngs won (In 2003 als Blue Jay en in 2010 namens de Phillies). De meest constante pitcher lijkt het echter verleerd te zijn, en dat is niet alleen te zeggen aan de hand van de hierboven besproken statistieken. Alles wijst erop dat Halladay nooit meer de oude zal worden en dat dit misschien wel het laatste is wat we van hem hebben gezien.

Vorig jaar waren de voortekenen echter al daar, Halladay begon goed aan het seizoen, maar moest halverwege het seizoen anderhalve maand aan de kant staan met schouderproblemen. Toen hij vervolgens terug kwam zou hij nog zestien keer starten, de cijfers waren toen al niet mooi: een ERA van 5.38, 99 hits in 92 innings en een OBP van .328.

Tijdens Spring Training zagen de cijfers voor Halladay er ook niet best uit (ERA van 6.06) maar zelfs de beste spelers hebben nog weleens last van wat roest tijdens de voorbereiding. Maar dit seizoen laat zien dat het geen incident is, teams als de Mets en de Marlins hebben Halladay al vroeg uit de wedstrijd geslagen, en als dit soort teams met Halladay omgaan alsof het batting practice is, dan weet je dat er iets mis is.

Halladay’s cutter

De problemen van Halladay lijken verklaarbaar wanneer we kijken naar zijn pitches. De cutter van Halladay, waarmee die menig slagman voor schut heeft gezet de afgelopen jaren, is verre van speciaal meer. Tussen 2010 en 2012 was het OBP op zijn cutters slechts .238, dit seizoen is het OBP echter .433 wanneer hij een cutter gooit. En kijken we naar zijn fastball dan is het verschil nog groter, in 2011 gooide Halladay nog een fastball van 91.2 MPH waarbij het OBP slechts .265 was. Dit jaar is zijn fastball de slechtste in de Majors, de snelheid is omlaag gegaan (89.3) en slagmannen hebben nu een OBP van .600 wanneer Halladay zijn fastball gooit, een duizelingwekkend hoog percentage.

Nu moet Halladay dus onder het mes en Doc zelf gelooft er nog wel in: “Van wat ik heb begrepen is er een grote kans dat ik gewoon terug kan komen, en hopelijk ook een stuk beter. Ze hebben gezegd dat de snelheid en plaatsing van mijn pitches hierna weer beter zal moeten zijn. Hoelang het gaat duren weet ik echter niet, het kan soms drie maanden duren, maar na de operatie kunnen ze daar meer over zeggen.”

Geschiedenis

De geschiedenis leert echter dat de cijfers niet in het voordeel van Halladay spreken, zo hebben pitchers die 35 jaar of ouder waren bij een schouderoperatie na hun ingreep gemiddeld nog maar 59 innings gegooid. Het is te hopen dat Halladay’s carrière dus niet als een nachtkaars uit gaat en dat de grand slam van Adeiny Hechavarria niet het laatste was wat we van Halladay hebben gezien, een fenomeen als Halladay verdient dit namelijk niet.

ESPN’s Rick Sutcliffe zei dat Halladay hem ooit had verteld dat zodra hij niet meer dominant kan zijn dat hij dan direct wilt stoppen, dus laten we met zijn allen hopen dat Halladay zijn carrière alsnog op een goede manier kan eindigen. En zelfs als zou het hierbij blijven, laten we hem dan vooral herinneren aan de hand van dit soort beelden.

Lees hier de laatste MLB analyse: Het vroege succes van Didi Gregorius

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Lennart Beishuizen 7 jaar ago

    Niemand heeft de afgelopen 10+ jaar zo gedomineerd als Halladay. Jammer dat het op deze manier lijkt af te lopen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen