Gunslinger Flacco ‘locked and loaded’

Door

Joe Flacco
Zondag is het dan zover voor Joe Flacco. De 28-jarige quarterback van de Baltimore Ravens gaat dan op voor zijn eerste Superbowl. De gunslinger uit Audubon, New Jersey zal alles uit de kast moeten halen om zijn criticasters eens en voor altijd de mond te snoeren.

Joseph Vincent Flacco (16 januari 1985) speelde college football voor Pittsburgh maar stapte over naar Delaware omdat hij weinig perspectief zag bij de Panthers. In Delaware kwam Flacco tot bloei, getuige de twintig verschillende records die hij vestigde voor de Fightin’ Blue Hens in de twee seizoenen dat hij daar actief was.
Mede dankzij een sterk optreden op de Senior Bowl en de scouting combine van 2008, werd Flacco in de eerste ronde van de draft opgepikt door de Ravens.

Play-offs
Flacco is dit seizoen voor de vijfde maal de startende quarterback voor de ploeg uit Baltimore sinds hij gedraft werd. In die vijf seizoenen leidde de man met de krachtige rechterarm de Ravens ieder jaar naar de play-offs. In 2008 werd Flacco de eerste rookie die alle zestien wedstrijden mocht starten en de play-offs haalde. Ook was hij de eerste nieuwkomer die twee post-season wedstrijden wist te winnen.

Hij miste echter een kans op de Superbowl nadat de strijd om het AFC Championship werd verloren van de Pittsburgh Steelers. Wel werd Flacco uitgeroepen tot Rookie of the year.

Hoewel de Ravens in de jaren daarna telkens de play-offs haalden, mochten Flacco en de zijnen pas vorig seizoen weer strijden om het AFC Championship. Toen werd er nog verloren van de New England Patriots maar dit seizoen was de wraak zoet door de ‘Pats’ in hun eigen huis te verslaan. Het was de zesde play-off overwinning on the road voor Flacco, een record in de NFL.

Kruispunt
De Amerikaan met Italiaanse roots, na dit seizoen free agent (tenzij hij een franchise tag krijgt), staat nu op een belangrijk kruispunt in zijn carrière. Bijtekenen bij de Ravens is een reële optie maar Flacco verwacht dan wel meer te gaan verdienen. Hij ziet zichzelf als een elite-quarterback, een in de categorie van bijvoorbeeld Tom Brady en Aaron Rodgers. Een opvatting die door veel critici niet direct gedeeld wordt.

Maar een goede manier om deze buitenwacht enigszins het zwijgen op te leggen is om zondag de Vince Lombardi trofee de lucht in te steken. Gunslinger Flacco zal ‘locked and loaded’ zijn.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen