Golden State Warriors halen eerste NBA Finals in 40 jaar

Door

gsw hou

Geen nieuwe comeback voor de Houston Rockets. De Golden State Warriors wonnen Game 5 van de Western Conference Finals met 104-90 en plaatsten zich voor het in eerst in 40 jaar voor de NBA Finals. Daar spelen ze tegen de Cleveland Cavaliers.

Het was vooral niet de wedstrijd van James Harden. De sterspeler van de Rockets scoorde in Game 4 nog 45 punten, maar kwam nu nooit in zijn spel. The Beard raakte uiteindelijk slechts twee op elf schoten, goed voor veertien punten, waarvan geen enkele in de laatste 29 minuten. Daarnaast zorgde hij voor dertien (!) turnovers. ‘Goed’ voor een spijtig record in de play-offs.

“Ik probeerde wat teveel te doen, gaf de bal weg en hen makkelijke punten in transitie”, zei Harden na de wedstrijd. “Dit is niet het einde dat we wilden, maar volgend seizoen zullen we beter terugkomen.”

De Rockets schoten amper 35% vanuit het veld en 21% op driepunters. Wat een verschil met Game 4, waar Houston nauwelijks een schot leek te kunnen missen. GSW-coach Steve Kerr prees in deze vooral winger Andre Iguodala:

De Warriors kwamen nochtans minder goed uit de kleedkamers en de Rockets wonnen het eerste quarter (22-17). In het tweede ging GSW echter helemaal los. Drie driepunters en een dunk van Klay Thompson plus enkele buckets van Harrison Barnes waren voldoende om de offensieve motor te doen starten en het publiek in Oakland in vuur en vlam te zetten. Barnes zorgde overigens voor een ‘spark’ met 24 punten en zeven rebounds.

De beste Warrior was lang Thompson. Hij had bij de rust al 20 punten achter zijn naam. Vroeg in de tweede helft pakte de shooting guard echter zijn vijfde fout. Pas bij de start van het vierde quarter viel Thompson terug in. Dat was echter niet voor lang. Hij kreeg namelijk de knie van Trevor Ariza tegen zijn oor en bleef een minuut liggen. Thompson werd gewisseld en bleef op de bank met een lichte hersenschudding. Hij gaf na afloop wel een interview en voelde zich “a little dizzy but allright”.

GSW had Thompson echter niet nodig en pakte uit met een 13-4 run om de zege zo goed als veilig te stellen. De Rockets maakten nog wel een kleine push, maar echt in de buurt van de Warriors komen, deden ze niet meer. Een foul van Harden bij een driepunter van Curry zette de kers op de taart. Curry, die geen last meer ondervond van zijn val in Game 4, maakte alle vrije worpen en sloot af met 26 punten, acht rebounds en zes assists.

Curry en Harden, de twee sterren van deze serie, wisselden meteen enkelen woorden. “You pushed me all year”, zei Curry.

Na afloop vierde de MVP de zege met zijn familie:

Op de persconferentie stal dochter Riley alweer de show:

Boxscore
Houston Rockets (1-4) @ Golden State Warriors (4-1) 90-104

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen