Giants kunnen ‘Dreamteam’ nekslag toedienen

Door

 

Zondagavond staat een ouderwetste botsing tussen twee rivalen uit de NFC East op het programma. Wat valt er nog over de Eagles te zeggen? Het Dreamteam, de sterrencollectie uit Philadelphia, de Super Bowl favoriet voordat er ook nog maar een snap gespeeld was staat laatste in de divisie en behoudt alleen nog een mathematische kans op de playoffs.

De Giants, daarentegen, zijn precies wat we van de Giants verwachten. Eli Manning speelt stiekem al een jaar of wat niet zo belabberd meer en wordt al evenzolang ondersteund door een degelijke tot goede running game en een goede tot erg goede verdediging.  Goede wedstrijden (tegen de Patriots) worden afgewisseld met minderde (tegen de Seahawks), maar de Giants gaan gewoon wel aan de leiding in de traditioneel zware NFC East.

En dat ondanks een pittige blessuregolf, voornamelijk in de secondary en het receivercorps. De Giants hebben al zes wedstrijden weten te winnen en dat is mede te danken aan misschien wel dé revelatie van het seizoen: receiver Victor Cruz. Zijn spectaculaire catches hebben al enkele keren het verschil tussen winst en verlies betekend en hij vormt samen met Mario Manningham en Hakeem Nicks (mits fit) een goede eenheid.

Ondanks de ruime voorsprong op de Eagles in de divisie zullen de Giants niet vergeten zijn hoe de laatste thuiswedstrijd tegen de mannen van Andy Reid afliep. Het Miracle at the New Meadowlands zit vooral coach Coughlin nog vers in het geheugen. Op 29 december vorig jaar gaf de befaamde verdediging van  Big Blue gaf twee maal toe een monstervoorsprong weg.

Michael Vick leidde de Eagles toen in een comeback die werd afgerond door een miraculeuze punt return van DeSean Jackson. De arme punter Matt Dodge, die de bal slechts buiten de lijnen moest trappen maar faalde, werd de huid vol gescholden door Coughlin en is inmiddels geen Giant meer. Het kaartenhuis van de Giants stortte in dat vierde kwart helemaal in elkaar. Het betekende het einde van het seizoen voor de Giants; ondanks een 10-6 record werden, mede door de nederlaag tegen de Eagles, de playoffs misgelopen.

Maar dat waren de Eagles van vorig jaar. Dat was Michael Vick die het beste seizoen van zijn carrière speelde. Dat was DeSean Jackson toen hij nog één van de gevaarlijkste spelers in de NFL was. Maar Jackson is dit seizoen nagenoeg onzichtbaar en Vick is mogelijk niet op tijd fit voor de ontmoeting. In de nederlaag tegen de Cardinals brack Vick twee ribben en het is onwaarschijnlijk dat hij in actie zal komen.

In dat geval zouden de Eagles geleid worden door de man die het team vervloekte door op de persconferentie tijdens zijn presentatie het woord “Dreamteam” liet vallen. Vince Young moet zich voorbereiden op de confrontatie. Hij passte dit seizoen tot dusverre één keer; een interception.

Een overwinning van de Giants zou de absolute nekslag van de Eagles betekenen, waarna het gemor over het functioneren van Andy Reid misschien wat luider zal worden. Reid hoopt op zijn running back LeSean McCoy, de enige ster van de Eagles die naar behoren speelt, om de NFC East spannend te houden.

Ook leuk om te lezen