Gastcolumn: Wie zal zich Evan Meek herinneren?

Door

Baltimore Orioles v Boston Red Sox

Er is een goede kans dat de naam Evan Meek u niets zegt. Sterker, de kans is groot dat u ‘m zo alweer vergeten bent. Toch speelt deze man een grote rol in een historische sportgebeurtenis die liefhebbers van het Amerikaanse honkbal de komende jaren, of zelfs decennia, nog met regelmaat terug zullen zien. De historic footprint van Evan Meek is vergelijkbaar met die van Rinat Dasajev. Bij veel sportliefhebbers gaat bij deze naam wel een lampje branden. Maar misschien dat Meek wel net zover wegzakt als Otto Versveld.

Wie vraagt u?

Laten we beginnen met de makkelijkste. Rinat Dasajev. Hij was de keeper die als aan de grond genageld bleef staan bij het weergaloze doelpunt van Marco van Basten in de finale van het Europees Kampioenschap voetbal in ’88. De voorzet van Muhren van links. De volley van Van Basten. De onmogelijke hoek. De boog. De bijna beschaamde verbazing van Van Basten als hij wegloopt, terwijl de verbijsterde keeper van de Russen nog maar nauwelijks beseft wat er is gebeurd. Tientallen, honderden, misschien wel duizenden keren herhaald. Maar niemand die dit historische sportmoment koppelt aan Dasajev. Van Basten!!! Duh. Muhren. Misschien. Maar verder?

Triester nog is misschien wel het lot van Otto Versveld. Toch is ook hij onderdeel van een moment in de sporthistorie dat in ieder geval in Nederland, maar ook internationaal vele duizenden keren is herhaald. Hiervoor moeten we wel nog iets verder terug. Naar 1982 om precies te zijn. Sinterklaasavond. Ajax speelt thuis tegen Helmond Sport. Het is een wat troosteloze avond. Van echte spanning is geen sprake. De Amsterdammers staan al snel met 1­0 voor. Dan krijgen ze ook nog een penalty. Otto Versveld is de keeper van Helmond Sport.

Hij ziet de legendarische Johan Cruijff tegenover zich. Cruijff neemt een aanloop. Versveld kiest de rechter hoek. Precies ook de hoek waar Olsen schiet. Alleen is het geen schot, maar meer een rollertje dat ver naast lijkt te gaan. Versveld hoeft er alleen maar naar te kijken. Dan is daar opeens Olsen. Ruim voor de achterlijn pakt die de bal en speelt terug op Cruijff. De totaal verbouwereerde verdediging van Helmond Sport kijkt met open mond naar Cruijff die de bal alleen nog maar binnen hoeft te tikken.

Hoe past Evan Meek dan in dit rijtje?

Meek is een relief pitcher bij de Baltimore Orioles. De carriere van de nu 31­jarige speler kenmerkt zich vooral door constante wisselingen van clubs. Zijn grootste bijdrage aan de sporthistorie ­ in ieder geval tot nog toe ­ speelt zich af op 25 september 2014. De Baltimore Orioles, waar Meek sinds februari onder contract staat, spelen de laatste wedstrijd van een serie tegen de New York Yankees. Het is de tweede helft van de negende inning. David Robertson heeft net als closer een 2­5 voorsprong van de Yankees weggegooid. De stand is gelijk. Jose Pirela ­ negende man in de slagorde van de Yankees ­ stapt naar de plaat. Een honkslag brengt hem op het eerste honk. Coach Joe Girardi besluit Pirela te vervangen voor een pinch runner, Antoan Richardson. Hij bereikt het tweede honk, dankzij een opofferingsstootslag van Brett Gardner. Scoringspositie dus. Het stadion houdt de adem in. Niet vanwege de snelle benen van Richardson, maar voor de man die aan slag komt. Derek Jeter.

De bijna mythische nummer 2. De man die als korte stop de afgelopen twintig jaar allehoogte­ en dieptepunten van de Yankees heeft meegemaakt. The Captain. In zijn laatste thuiswedstrijd. Voor de laatste keer aan slag. De slagbeurt die niemand meer had verwacht.

Het zal toch niet…

Maar natuurlijk gebeurt het wel. Een pitch. De droge tik. De bal die halverwege het rechtsveld stuit. De aangooi die net te laat is. Derek Jeter. In zijn laatste at bat in zijn stadion. Een walk-off single. Weer een historisch moment in een carriere die al zoveel hoogtepunten kent. Een moment dat nog talloze keren is herhaald en ook over twintig jaar ongetwijfeld nog herinnerd
zal worden.

En Evan Meek? Oh ja, die gooide natuurlijk de laatste bal in de laatste thuiswedstrijd van Derek Jeter. Maar wie weet dat nog over vijf, tien, laat staan twintig jaar?

Deze gastcolumn is ingezonden door @Droesjka

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Jasper 6 jaar ago

    Gave column!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen