Galaxy en Dynamo spelen finale MLS Cup

Door

 

Na weken van play-offs  en twee weken rust is het vanavond zo ver: de finale wordt gespeeld. In het duel dat in Los Angeles wordt afgewerkt staan de twee beste ploegen van het afgelopen seizoen tegenover elkaar. Thuisploeg Los Angeles Galaxy treft Houston Dynamo aan de andere kant van het voetbalveld.

De wedstrijd is er op papier eentje om je vingers bij af te likken. In de pas zesjarige historie speelde Houston Dynamo al drie keer met succes de finale van MLS-Cup. Niet minder indrukwekkend is het feit dat Los Angeles Galaxy liefst acht keer kampioen werd in de westelijke competitie is.

Galaxy was in de westelijke competitie de onbetwiste nummer één. Houston moest het in de oostelijke rangelijst stellen met een plekje lager. In de ontmoetingen die de ploegen dit seizoen hadden wisten allebei de clubs één keer te winnen. Het eerste duel in Los Angeles werd beslist door een penalty van Landon Donovan. Houston wist in eigen huis met 3-1 te winnen.

Als we kijken naar het verleden dat de ploegen met elkaar hebben is eveneens een machtsevenwicht te zien. Van de vijftien onderlinge duel won Los Angeles er zes, Houston vijf. Vier keer sleepten de ploegen een gelijkspel uit het vuur. In de wedstrijden kwamen allebei de ploegen tot zeventien goals.

De enige keer dat de ploegen elkaar troffen in de play-offs om de MLS-Cup was in 2009. Galaxy kwam als winnaar uit de bus na een tumultueuze wedstrijd waarin twee keer onderbroken moest worden door stroomuitval. Het werd 2-0 door goals van Donovan en McBean.

In de wedstrijd van vanavond is het de vraag of Galaxy kan beschikken over sterspeler David Beckham. De Engelsman heeft nog steeds last van zijn rug. In de voorgaande play-offs was hij telkens al een twijfelgeval. In die duels werd hij daarom gewisseld.

Bij zijn clubs Real Madrid en Manchester United werd Beckham in zijn laatste seizoen telkens kampioen. Zowel Houston-coach Kinnaer als Galaxy-trainer Bruce Arena kunnen een mijlpaal bereiken. De winnaar wordt de eerste coach met drie MLS-titels achter zijn naam.

Het duel van vanavond was al na tien minuten uitverkocht. Maar de wedstrijd Los Angeles Galaxy – Houston Dynamo (21.00u. lokale tijd) is in liefst 115 landen live op televisie te zien.

Foto: Foxsportshouston.com

Ook leuk om te lezen