Gaat Zack Greinke naar Los Angeles of San Francisco?

Door

Het zijn spannende dagen in Los Angeles. Blijft Zack Greinke of vertrekt hij naar de aartsrivaal San Francisco Giants? Het is een vraag die de gemoederen in Zuid-Californië behoorlijk bezighouden. Vooral ook omdat David Price onlangs bij de Boston Red Sox tekende voor het duizelingwekkende bedrag van 217 miljoen dollar. Greinke moet het nieuws met een grote glimlach hebben ontvangen.

De rechtshandige werper wordt algemeen beschouwd als een betere werper dan Price, dus hij zal waarschijnlijk een bedrag zijn kant opgeschoven krijgen dat per jaar hoger uit zal vallen dan de 31 miljoen per jaar die Price gaat verdienen. De contractduur zal lager uitvallen, aangezien Greinke al 32 jaar is.

De langharige werper liet, zoals verwacht, de laatste drie jaar van zijn contract (en 71 miljoen dollar) op tafel liggen om de transfermarkt uit te testen. Geen gekke gedachte na het meer dan uitstekende jaar dat de werper had. Een glanzend 19-3 win-loss record en een ERA van 1.66, het laagste in 20 jaar. Gedurende een periode van maar liefst 45 innings liet de werper geen één honkloper de thuisplaat passeren. Jake Arrieta van de Chicago Cubs kaapte de NL Cy Young Award voor de neus van Greinke weg.

Greinke heeft alle tools waar menigeen werper slechts over droomt: een goede fastball en beter dan gemiddelde secundaire worpen, waaronder de change-up, slider en curveball. Verdedigend staat de werper meer dan zijn mannetje, in 2014 won hij een Gold Glove als erkenning voor zijn uitstekende veldwerk.

Maar de koek is nog niet op. Aan slag is de werper niet bij voorbaat kansloos, zoals wel het geval is bij het gros van zijn collega’s. In 2013 had hij zelfs het abnormaal hoge slaggemiddelde voor een werper (.328) en dat leverde hem een Silver Slugger Award op.

Greinke staat niet onwelwillend tegenover een langer verblijf in Tinseltown. Toch zijn er wat vraagtekens van zijn kant. Zo zullen de Los Angeles Dodgers komend seizoen onder de leiding staan van eerstejaars manager Dave Roberts. Ook is het gerommel met sterspeler Yasiel Puig de werper niet ontgaan en het is een publiek geheim dat het niet botert tussen Greinke en Puig. Zo smeet Greinke al eens de bagage van Puig op een roadtrip pardoes op straat nadat de Cubaan, ondanks verschillende verzoeken, weigerde de bus in te stappen. Ook is hij allesbehalve gecharmeerd van het flamboyante gedrag van de outfielder. Mede-eigenaar Magic Johnson wond er echter geen doekjes om toen hij gevraagd werd naar de intenties van de Dodgers omtrent hun sterwerper:

“ We want him back. He’s our priority, our No.1 priority, of the offseason.

De San Francisco Giants houden de ontwikkelingen scherp in de gaten en willen graag de werper voor de neus van de aartsrivaal wegkapen. Bij de Giants zwaait de ervaren manager Bruce Bochy succesvol de scepter, getuige de drie World Series-titels in vijf jaar tijd. General manager Bobby Evans was duidelijk over de race met de Dodgers:

“We don’t want to keep up with them. We want to pass them”.

Ferme taal, dat weleens kon betekenen dat San Francisco bereid is meer geld op tafel te leggen dan Los Angeles, en dat klinkt als muziek in de oren van Zack Greinke. De Giants kunnen ook nog andere troefkaarten inzetten. Ze waren in 2015 het beste verdedigende team in de National League en beschikken over een betere bullpen. De bullpen van de Dodgers was afgelopen seizoen, op Kenley Jansen na, het grote zorgenkindje en kostte voor zowel Greinke als Clayton Kershaw meerdere W’s.

Is het verstandig om de sleutels van de kluis aan Greinke te geven? Het afgelopen seizoen was van dermate hoog niveau, dat een herhaling op zijn zachts gezegd een hels karwei genoemd kan worden. En er zijn meer rode vlaggen. De leeftijd van Greinke kan een rol gaan spelen. Het is een gegeven dat de meeste werpers naarmate hun leeftijd vordert het hoge niveau niet vast kunnen houden. Het feit dat de werper in de play-offs niet schittert is een andere. De werper verloor Game 5 in de NLDS tegen de New York Mets en dat is men in Los Angeles zeker niet vergeten. Weg World Series aspiraties.

De verwachting is dat Greinke snel een contract zal gaan tekenen van 160 miljoen dollar voor vijf jaar of 192 miljoen dollar voor zes jaar. Bij een akkoord zal per jaar het sommetje van 32 miljoen dollar op de bankrekening van de werper worden bijgeschreven. Een absurd hoog bedrag voor een speler die slechts elke vijfde dag zijn stempel op een wedstrijd kan drukken. Waar de hij volgend jaar te bewonderen is, weet alleen Zack Greinke zelf.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen