First rounder Mark Appel tekent niet bij Pirates

Door

De Pittsburgh Pirates zijn er niet in geslaagd hun first round draft pick, Mark Appel, van de afgelopen draft te contracteren. De misschien wel beste speler in de draft ‘viel’ naar de achtste plek, aangezien er veel twijfel was of hij zou tekenen. Die twijfel bleek terecht. Hij gaat nu naar zijn senior year op Stanford University.

Appel werd in 2009 gedraft door de Detroit Tigers in de vijftiende ronde, maar koos ook toen voor zijn studie. Appels zaakwaarnemer is Scott Boras (foto), die bekend staat als de meest genadeloze onderhandelaar in baseball. De deadline voor de Pirates en Appel was vrijdagmiddag vijf uur lokale tijd.

Slot-money
Door de nieuwe collective bargaining agreement (CBA), die MLB en de Players Association afgelopen off-season afspraken werd bepaald dat teams niet meer ongelimiteerd geld in draft-picks kunnen investeren. Voor elke pick wordt zogeheten ‘slot-money’ bepaald. Een team heeft daardoor een vooraf bepaald bedrag dat het maximaal aan spelers mag uitgeven. Als een team bij een speler ‘over slot’ gaat, betekent het dat het team bij een andere speler of meerdere spelers ‘under slot’ moet gaan, om te compenseren.

Compensatie
Omdat de Pirates hun first round pick zijn verloren krijgen ze in de draft van 2013 in ieder geval de negende pick in de draft, bovenop de first rounder die ze sowieso al zullen krijgen.

Of de tactiek van de Pirates om Appel te draften goed uitpakt hangt af van de draft van volgend jaar. Over het algemeen wordt de volgende draft als dieper gezien, zeker in de eerste ronde. De Pirates hebben zich met het draften van Appel dus verzekerd van een kans op Appel te signen en zo niet (zoals nu het geval) een extra first round pick in een betere draft.

Ook leuk om te lezen