Fausto Carmona is niet wie hij zegt dat hij is

Door

“Niet alles is wat het lijkt.” Dat is èèn van de eerste zinnen uit de Disney-klassieker Aladdin. Evil genius Jafar, verkleed als gevangene, zegt dat tegen hoofdrolspeler Aladdin om hem te verleiden de toverlamp uit de magische grot te veroveren. De grap is natuurlijk dat de ‘gevangene’ ook niet is wie hij lijkt.

‘Carmona’
Daar kunnen de Cleveland Indians vanaf vandaag ook over meepraten. Startende werper Fausto Carmona heet eigenlijk ‘Roberto Hernandez Heredia’ en is naar verluidt niet 28 jaar, maar 31. De lefty groundballer is nu in voor biiig trouble. Niet alleen kan hij waarschijnlijk zwaaien naar de $7 miljoen die hij dit jaar ging ontvangen, ook al zijn geloofwaardigheid is weg. Carmona Hernandez Heredia, die in 2007 zijn doorbraak maakte en als vierde eindigde in de Cy Young voting kan waarschijnlijk ook de komende tijd fluiten naar een visum.

‘Nuñez’
Hernandez Heredia is de tweede speler in korte tijd, die is ‘ontmaskerd’. Juan Carlos Oviedo, the closer formerly known as Leo Nuñez, werd in september 2011 op de ‘ristricted list’ geplaatst door de Florida Marlins (die inmiddels ook van naam zijn veranderd… INCEPTION!). Nunez Oviedo is een jaar ouder dan altijd werd gedacht. Hij kan waarschijnlijk in 2012 wel pitchen, maar de Miami Marlins schijnen hem te ‘shoppen’. Niet gek, na zo’n vertrouwensbreuk.

De reden dat spelers voor deze vorm van oplichting kiezen, is dat een jonge speler die niet door de draft hoeft (omdat hij, bijvoorbeeld, uit het buitenland komt) meer geld krijgt, hoe jonger hij is. Een talentje van 16 krijgt misschien $150.000 terwijl een 17e jarige met dezelfde skills $100.000 krijgt. A risk worth taking.

Bij whatshisname is het nog iets erger dan bij Oviedo, aangezien hij in plaats van in zijn ‘prime’ net uit zijn ‘prime’ is. Drie jaar leeftijdsverschil is huge. De kans dat hij nog beter wordt is zeer gering. Het zou mij verbazen als we dinges het komende jaar in de MLB zullen zien. Maar zeg nooit nooit, want als hij nog kan pitchen zal heus wel een small market team de gok willen wagen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen