Fantasy Factory: Rondo-trade ontleed

Door

fantasy factory

Fantasy Factory bespreekt elke week een actuele gebeurtenis in de NBA en koppelt deze aan de wondere wereld van fantasy basketball. Daarnaast wordt er als altijd afgesloten met de awards voor beste en slechtste fantasyspeler van de week. Vandaag bespreken we de impact van de Rondo-trade.

Chicago Bulls v Boston Celtics

Rajon Rando
Logischerwijs beginnen we deze analyse met de hoofdrolspeler in de deal. Rondo is een moeilijke speler om op waarde te schatten, zowel in de realiteit als in fantasy. Is hij een max-contract speler? Wil je een point guard in je fantasyteam die niet scoort, geen driepunters maakt en ook nog eens abominabel slecht vrije worpen schiet? Persoonlijk denk ik dat Rondo een max-contract waard kan zijn, maar niet bij ieder team. Rondo heeft getalenteerde spelers om zich heen nodig die de bal wel door het netje kunnen schieten en dan lijkt Dallas de perfecte bestemming. Het offensieve vermogen van de Mavericks is misschien wel de gevaarlijkste in de league. De ploeg scoort gemiddeld 110 punten per duel, met afstand het het hoogste aantal in de NBA. Tot gisteren waren Jameer Nelson en Devon Harris de point guards in de ploeg, wat degelijke spelverdelers zijn. Met Rondo aan het roer bezit de ploeg van coach Rick Carlisle nu over een elite-passer (10.8 assists) en bovendien een uitmuntende verdediger (1.7 steals)

De afgelopen weken spatte het plezier er niet bepaald af bij Rondo. Het gebrek aan sterspelers in de selectie leek de motivatie van de eenvoudig kampioen niet ten goede te komen. Deze trade gaat daar echter verandering in brengen. De Mavericks worden nu door iedereen als titelkandidaat beschouwd en wanneer er titels te winnen zijn heb je aan weinig spelers meer dan Rondo. Voorbeeld: Game 2 Eastern Conference Final in Miami. Rondo’s statline: 44 punten, 10 assists, 8 rebounds. Wow.

Doordat de Mavericks veel meer aanvallende wapens hebben dan de Boston Celtics is het aannemelijk dat de statistieken van Rondo de komende maanden beter zullen worden. Aanvankelijk zullen zijn assists misschien wel iets dalen, omdat hij het nieuwe systeem zal moeten leren. Wanneer hij dit echter onder de knie heeft staat niks hem in de weg om de NBA aan het einde te leiden in assists, vooral in de wetenschap dat de Celtics het snelst spelende team in de NBA was. Zijn huidige gemiddelde in rebounds van 7.5 waarschijnlijk zakken richting zijn loopbaangemiddelde van 5, maar daartegenover zal zijn schotpercentage aanzienlijk omhoog gaan. Kijk naar Monta Ellis, die veel efficiënter is gaan spelen sinds zijn transfer van de Milwaukee Bucks naar Dirk Nowitzki & co.

Zijn huidige puntengemiddelde van 8,3 zal daardoor aanzienlijk toenemen en in de buurt kunnen komen van zijn gemiddelde van 12, zoals in zijn hoogtijdagen als Celtic. Om het overzichtelijk te maken volgt hier een voorspelling van de gemiddelde statline voor Rondo de rest van het seizoen: 11.9 PNT, 11.5 AST, 5.3 REB, 2.0 STL, 0.1 BLK, 0.5 3PM, 46.6 FG%, 50.0 FT%.

Zijn waarde in fantasy verschilt afhankelijk van de samenstelling van je team. Rondo blijft elite in assists en steals, maar zijn gebrek aan punten en driepunters houden hem buiten de top dertig in fantasy, door de vele andere uitstekende point guards in de league. Mocht je al sterk (of juist heel zwak) zijn in die categorieën, dan is de nieuwste aanwinst van Mark Cuban je man!

Ook leuk om te lezen