COLUMN: Een voetbalteam van basketballers (F.C. NBA)

Door

Liverpool v Manchester United - Premier League

Als sportliefhebber is het altijd weer een feestje als de voetballerij weer op gang komt. Want hoe lief we de Amerikaanse sporten ook hebben, er is natuurlijk ook altijd ruimte in onze sportharten voor de competities in onze eigen natie.

Nu wordt het niveau van de Nederlandse Eredivisie er de laatste jaren niet bepaald beter op. Feyenoord ging deze week nog in eigen huis onderuit tegen Besiktas (1-2) en ook PSV speelde een matige wedstrijd en wist maar nipt te winnen van het nietige Sankt Pölten (1-0). Ik verbaas me vooral over het gebrek aan atletisch vermogen en explosiviteit op de voetbalvelden. En dan dwalen mijn gedachtes af naar de NBA, waarbij beide onmisbaar zijn tenzij je Tim Duncan heet. Dan komen er vragen in mij op als “Wat als Andrew Wiggings zich van jongs af aan op voetbal had gericht? Zou hij dan nu een van de grootste voetbaltalenten zijn?”

Het antwoord daarop is hoogstwaarschijnlijk nee. Maar het leuk om erover te speculeren. En daarom staat hieronder een voetbalelftal bestaande uit NBA-spelers, waarvan ik denk dat ze het jongens als Kees Kwakman, Michel Breuer en Wesley Verhoek meer dan moeilijk kunnen maken. Here we go!

Defense! Defense!

Keeper: LeBron James

Stel je voor dat je een dieptepass op maat krijgt aangespeeld, waardoor je oog in oog komt te staan met de doelman. Terwijl je opkijkt om een hoek uit te zoeken staar je recht in de ogen van een 2.03 meter lange man. Je realiseert je als snel dat deze man geen stijve hark a la Jan Koller, maar misschien wel de meest atletische vent op deze aardkloot. Het doel is kleiner dan ooit, maar je vind een mooi gaatje in de rechterkruising en schiet…

Verdediger Links: Mike Conley

Conley is een van de meest onderschatte spelers in de league, waar aanvallende kwaliteiten op meer lof kunnen rekenen dan verdedigende. De guard van de Grizzlies bewijst echter al jaren één van de beste verdedigers te zijn en vindt zich jaarlijks hoog terug op het lijstje met “most steals”.

Verdediger Links Centraal: Josh Smith

J-Smoove wordt vaag verguist vanwege zijn schotselectie, maar in de verdediging is wel degelijk een plekje voor de forward gereserveerd. Smith is een van de grotere atleten in de league en met zijn springkracht zou hij ongelooflijk sterk zijn in luchtduels en menig corner kunnen inkoppen. Met 2.06 meter zou hij het menig spits zeer lastig maken. Gevaarlijke statistiek is zijn hoge aantal turnovers. Foutjes in de voetballerij zijn natuurlijk wat duurder.

Verdediger Rechts Centraal: Jimmy Butler

Om de mogelijke fouten van Smith te corrigeren hebben we een verdediger nodig die altijd zijn volle honderd procent geeft. Butler heeft (mede dankzij coach Thibodeau) een mindset, die volledig is gericht op defensieve taken. Een harde werker bovendien en een speler die niet moppert. Solide kracht achterin!

Verdediger Rechts: Victor Oladipo

Bij vleugelverdedigers van deze tijd verwacht je goede verdedigende kwaliteiten met aanvallende impulsen. Toen de Orlando Magic vorig jaar Oladipo in huis haalden hadden ze eenzelfde soort idee. Niemand twijfelde of de tweede pick in de draft verdedigend zijn steentje kon bijdragen, maar zijn aanvallend vermogen moest zich nog ontwikkelen. Oladipo gaat volgend jaar zijn tweede seizoen in en het is niet ondenkbaar dat hij zijn puntenaantal van 13.8 ppg opkrikt naar zo’n 16 ppg. Ik heb er al het vertrouwen in dat Oladipo zich ooit All Star mag noemen en op basis van zijn gevoel voor show verdient hij een plekje als rechtervleugelverdediger.

Midcourt

Verdedigende middenvelder: Kawhi Leonard

Op de positie van verdedigende middenvelder waardeer ik een type dat de ster van het andere team kan uitschakelen. Strijdbare, fysieke spelers waar je op kunt bouwen en die weinig fouten maken. Deze positie is daarom gemaakt voor Kawhi Leonard. De huidige Finals MVP stelt het team altijd voorop en maakte het LeBron James lastig. Zekerheidje.

Middenveld Centraal: Chris Paul

Inzicht, goede pass, uitstekend in de counter, leider, onderschept veel ballen, soms een beetje gemeen, soms geniaal. Het enige wat CP3 geen centrale middenvelder maakt is zijn rugnummer.

Aanvallende Middenvelder Centraal: Stephen Curry

Op de 10-positie moeten we een speler hebben die kan passen, maar zelf ook neusje heeft voor de goal en van afstand kan vuren. Hello Spicy Curry! Het balgevoel van Curry is ongekend en zijn balbehandeling is uitstekend. Als zijn dribbel op het hardwood van hetzelfde niveau zou zijn op de grasmat.

In the paint

Linkervleugelaanvaller: James Harden

Een baard in de voetballerij? Best zeldzaam, maar niet minder welkom. Zijn talenten als NBA-speler komen in grote mate overeen met een speler als Cristiano Ronaldo. De linksbenige Harden zoekt altijd naar mogelijkheden om te scoren, zonder zijn medespelers uit het oog te verliezen. Kan zowel op snelheid als op zijn dribbel een mannetje voorbij.

Rechtervleugelaanvaller: John Wall

Waar Harden waarschijnlijk veel naar binnen trekt, zie ik Wall vaker de achterlijn halen. Ook voor Wall gelden snelheid en de dribbel als wapens. Daarnaast is hij een van de beste passers in de NBA. Wall moet ook in de voetbalstadia heel wat assists aan elkaar kunnen rijgen.

Spits: Russell Westbrook

Als je naar Westbrook kijkt bij de Thunder denk je het ene kwart “man, stop toch met schieten”, terwijl hij het volgende kwart de ene naar de andere bal erin tovert. Er wordt wordt hem daarom weleens egoisme verweten, maar als in de punt van de aanval staat mag dat soms. En één ding staat vast: Russ doet alles om te winnen. Weinig spelers tonen zoveel emotie op het veld als de razendsnelle guard. Met zijn atletische vermogen moet hij enorm sterk zijn in de lucht.

Opstelling: James; Conley, Smith, Butler, Oladipo; Leonard, Paul, Curry; Harden, Westbrook, Wall

Kobe Bryant en Steve Nash zijn door mij te oud bevonden voor een late carrièreswitch. Wie zou jij opstellen?

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. Wat dit team enkel mist, is size in de spits! Wat dacht je van Westbrook op de plek van Harden, LeBron in de spits en Dwight Howard in doel?

  2. Daan van Kooten 6 jaar ago

    haha legit

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen