Ex-speler beschuldigt North Carolina van academische fraude

Door

Duke v North Carolina

Rashad McCants gooit een bommetje in de wereld van het college basketball. De voormalig speler van de North Carolina Tar Heels brengt een verhaal naar buiten van “academische fraude” bij UNC. Alles draait daarbij rond de zogenoemde ‘Af-Am studies’.

McCants speelde van 2002 tot 2005 voor de Tar Heels en won in 2005 de NCAA titel door Illinois te verslaan. Hij speelde onder andere samen met Raymond Felton en Marvin Williams. De shooting guard speelde vervolgens vier seizoenen in de NBA, waarvan het grootste deel bij het team dat hem als 14e selecteerde in de 2005 draft, de Minnesota Timberwolves.

Volgens McCants, die zijn verhaal deed bij ESPN, zou hij niet speelgerechtigd zijn geweest voor het 2004-2005 college seizoen. Zijn cijfers in het eerste semester waren niet bepaald geweldig. Hij zakte voor wiskunde en psychologie maar kreeg twee keer een ‘A’ voor twee lessen in de ‘Af-Am studies’. Dat zijn lessen in de ‘African and Afro-American studies’. Tijdens het tweede semester nam McCants daarom vier lessen uit de ‘Af-Am studies’, waarbij hij vier keer met glans slaagde.

“Nooit een paper geschreven”

“Die lessen waren gewoon makkelijk”, zegt McCants. “Je moest zelfs niet naar de lessen gaan, enkel een paper schrijven op het einde van het semester.” Volgens McCants wist coach Roy Williams van deze gang van zaken. “Het is vrij duidelijk. Het is gewoon erg moeilijk om er niet van af te weten.” Het is inderdaad opvallend dat McCants tien keer een ‘A’ kreeg en zes keer een ‘B’ in zijn ‘Af-Am studies’. In zijn andere lessen kreeg hij zes keer een ‘C’, één keer een ‘D’ en drie keer een ‘F’.

“Het is absurd maar eigenlijk was het logisch. Daardoor kon ik blijven spelen. Je bent daar namelijk niet om onderwezen te worden, je bent daar om geld, prestige en fans binnen te halen voor de universiteit. Ik heb geen enkele paper geschreven, dat deden de leraars voor de sterspelers. En voor bepaalde testen kregen we gewoon de antwoorden”, aldus McCants.

De beschuldigingen van McCants komen overeen met de artikels die de Raleigh (N.C.) News & Observer al in 2011 uitbracht. In 2010 werd Michael McAdoo, die football speelde bij UNC, geschorst voor het ‘ontvangen van ongeoorloofde hulp van een leraar’. Wordt vervolgd…

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen