Erik Spoelstra: Heat coach in de schaduw

Door

De Miami Heat vierden maandag in de straten van Miami uitbundig het behalen van de NBA-titel. We zagen vooral LeBron James zielsgelukkig zijn met zijn eerste kampioenschap, de glimmende Larry O’Brien trofee stevig in zijn armen geklemd op de open dubbeldekkerbus. James is in alles het middelpunt en de leider van het team. Je zou bijna vergeten dat de Heat ook nog een hoofdcoach hebben. Eentje met een Hollandse naam, te danken aan zijn overgrootopa uit Friesland.

Erik Spoelstra kwam als 25-jarige in dienst van Miami Heat als video analist. In hetzelfde jaar (1995) werd Pat Riley hoofdcoach in Miami. Spoelstra klom van videoman op naar assistent coach. Als assistent onder coach Riley won hij met de Heat de eerste NBA-titel in 2006. Bij de Miami Heat geloven ze in continuïteit; ze versleten in de afgelopen zeventien jaar slechts vijf verschillende coaches. Riley bleef hoofdcoach tot 2008 en droeg die functie daarna over aan zijn assistent Spoelstra. Na het eerste seizoen van de Big Three, dat eindigde met die pijnlijke nederlaag tegen Dallas Mavericks, bleef mentor Riley het vertrouwen houden in zijn protegé. En terecht, zo blijkt nu. De tweede titel in de clubhistorie is in de pocket.

Spoelstra pakt als hoofdcoach in de NBA de hoogst haalbare prijs. En toch lijkt hij te verdwijnen in het geweld van sterren. Zijn er mensen die werkelijk geloven dat de Heat de titel te danken hebben aan Spoelstra, een jonge coach met een weinig indrukwekkend CV? Iedereen schrijft de prijs toch op het conto van The Big Three: Lebron James, Dwyane Wade, en Chris Bosh? Spoelstra lijkt bovendien altijd in de schaduw te staan van de team president – en één van de beste NBA coaches allertijden – Pat Riley. De beelden van de huldiging van de Heat geven de indruk dat Erik Spoelstra niet vooraan staat in de rij met helden van dit kampioenschap. En erg vreemd is dat natuurlijk ook niet. In het lijstje James, Wade, Bosh, Riley, Spoelstra, is die laatste duidelijk een buitenbeentje.

Toch is dat beeld niet helemaal gerechtvaardigd. Phil Jackson wordt gezien als een van de beste coaches aller tijden, maar had in zijn teams Hall of Famers Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman (bij Chicago Bulls) en Shaquille O´Neal en Kobe Bryant (bij Los Angeles Lakers). Is hij daarom een minder goede coach? Blijkbaar niet. Spoelstra staat pas op één titel en valt in het niet bij de elf kampioenschappen  van Jackson, maar hij liet in de series tegen Boston Celtics én Oklahoma City Thunder zien dat hij aanpassingen durfde te maken die uiteindelijk leidden tot de titel. Waar verwacht werd dat Doc Rivers en Scott Brooks de sterkere coaches waren, bleef Spoelstra knap op de been.

Medelijden met het feit dat hij misschien niet het respect krijgt dat hij verdient, hoeven we echter niet te hebben met onze kwart-landgenoot. Volgens de laatste schatting is hij goed voor rond de drie miljoen dollar per jaar. Niet alleen financieel heeft hij het goed voor elkaar. Hij is jong, good-looking en voor zover bekend is er nog geen mevrouw Spoelstra. Dat maakt hem één van de meest gewilde vrijgezellen van Miami. Google voor de grap zijn naam eens en het wordt duidelijk dat hij aan vrouwelijke aandacht geen gebrek heeft. De meeste gezochte termen in combinatie met ‘Erik Spoelstra’ zijn: wife, salary en married…

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen