Einde seizoen dreigt voor Sidney Crosby

Door

Het ijshockeyseizoen van Pittsburgh Penguins-sterspeler Sidney Crosby is mogelijk opnieuw van korte duur geweest. De Canadees miste vorig seizoen al 41 wedstrijden en de play-offs. Dit seizoen speelde hij pas 8 wedstrijden en er wordt gevreesd dat de teller daar ook bij stopt. Er zijn zelfs geruchten, dat de carrière van Crosby wel eens voorbij zou kunnen zijn.

Crosby werd op 1 januari 2011 in de WinterClassic tegen de Washington Capitals hard geraakt door David Steckel. Deze hit wordt algemeen beschouwd als de grote boosdoener. In de daaropvolgende wedstrijd tegen de Tampa Bay Lightning volgde de toenmalige genadeklap, toen Viktor Hedman Crosby wederom aan het hoofd raakte. Daarna was het einde seizoen 2010-2011 voor Crosby.

Ook in het huidige seizoen begon Crosby als geblesseerde speler. Zijn hersenschuddingen maakten het onmogelijk om contact-trainingen uit te voeren. Een schema voor een terugkeer werd nooit gemaakt. 21 november was de dag dat Sidney Crosby zijn eerste wedstrijd van het seizoen mocht spelen. Met 2 goals en 2 assists in de de 5-0 overwinning tegen de New York Islanders maakte de center gelijk de indruk weer helemaal terug te zijn.

Maar ruim twee weken later, op 5 december 2011, ging het toch weer mis. In de wedstrijd tegen de Boston Bruins ontving Crosby een elleboogstoot van Milan Lucic. Hoewel Lucic dit onbewust gedaan leek te hebben, was Crosby woedend op de Zweed. Het was tot nog toe de laatste wedstrijd van Crosby dit seizoen.

Ook voor deze nieuwe blessure is geen tijdschema vastgesteld voor een terugkeer van Crosby. De Canadees heeft nu, een kleine maand later, nog steeds aan geen enkele training meegedaan. De verwachting is, dat Crosby weer hetzelfde lange circuit zou moeten doorlopen om terug te keren. Dat zou dus betekenen, dat de Canadees er weer een klein jaar naast zou staan.

Reden ook voor doktoren om al te gaan twijfelen over het al dan niet voortzetten van de ijshockeycarrière van Sidney Crosby. En die twijfel is niet uit de lucht gegrepen. In het verleden zijn er meer ijshockeyers geweest die met aanhoudend blessureleed hun carrière moesten stopzetten.

Het bekendste voorbeeld is Eric Lindros. De Canadees kende slechts 1 echt blessurevrij seizoen en moest op 34-jarige leeftijd stoppen met de sport die hij zo graag beoefent.

Zijn jongere broer Brett Lindros kende nog zwaarder blessureleed. De First draft pick van de New York Islanders in 1994 speelde eveneens door een hersenschudding slechts 51 wedstrijden in de NHL.

In 2003/2004 overkwam Scott Stevens een soortgelijke blessure. De voormalige verdediger, toen in dienst van de New Jersey Devils, kreeg in de playoffs van 2003 een puck op zijn oor geschoten. Stevens speelde de playoffs uit en kwam met de Devils als winnaar uit de strijd. In het seizoen daarna werd Stevens op 8 november 2003 hard geraakt door Ottawa Senators-speler Vaclav Varada.

Twee maanden later moest Stevens een eind achter zijn seizoen zetten met ernstige vermoeidheidsklachten en duizeligheid. Uit een onderzoek door een neurologe bleek dat hij een hersenschudding had. Uiteindelijk leidde die hersenschudding (en het gestaakte seizoen 2004/2005) tot het einde van de carrière van Scott Stevens.

Een rijtje zwaar geblesseerde spelers, waar Sidney Crosby zichzelf vast niet aan zou willen toevoegen. En laten wij, als ijshockeyliefhebbers, dat ook maar niet willen, want dat Sidney Crosby iets toevoegt aan de NHL en de Pittsburgh Penguins lijkt zo klaar als een klontje.

Foto: wikimedia.commons.org

Ook leuk om te lezen