Draft Legends: Andrew Wiggins

Door

Elk jaar steken een paar spelers met kop en schouders bovenuit. Deze keer is dat niet anders. De top drie is in 2014, als alles meezit, in staat tot grootste dingen. Bij Sport Amerika kijken we daarom heel de maand juni vooruit naar de draft op 26 juni in Brooklyn. Vandaag, de laatste speler die aan bod komt in onze preview: Andrew Wiggins.

Vanaf het moment dat hij besloot om naar de Kansas Jayhawks te gaan was de spotlight op Andrew Wiggins gericht. Wiggins zou de nieuwe Lebron James worden, de nieuwste superster die iedereen zou gaan verbazen en zonder enige twijfel de meest begeerde speler zou worden in de NBA Draft. Toch bleek ook Andrew Wiggins een mens te zijn en had hij vooral in het begin wat aanpassingsproblemen. Desalniettemin kan de 19-jarige Canadees terugkijken op een subliem seizoen waarin Kansas weliswaar geen kampioen werd, maar waarin Wiggins wel zijn stempel wist te drukken op het spel van de Jayhawks.

Maar wat brengt Wiggins precies? Bij Kansas liet hij zien dat hij een veelzijdige speler is. Er is weinig wat Wiggins niet kan en vooral zijn atletisch vermogen is zeer indrukwekkend:

Daarnaast werd hij gedurende het seizoen steeds beter. Zijn aanvallende kwaliteiten leken steeds beter te worden en ook defensief begon Wiggins het spel steeds beter te begrijpen. Dit kwam allemaal tot uiting in een wedstrijd tegen de West Virginia Mountaineers, waarin Wiggins maar liefst 41 punten scoorde en de Jayhawks eigenhandig in de wedstrijd hield:

Toch zijn er ook bij Wiggins vraagtekens. Wederom zijn er vragen of ook Wiggins alles eruit kan halen. Elke NBA-scout zal zeggen dat er veel potentie in zit, maar de vraag is of Wiggins zichzelf genoeg kan pushen om alles eruit te halen. Atletisch lijkt hij op een jonge Vince Carter, qua scorend vermogen op Rudy Gay, en er zijn zelfs experts die een nieuwe Kobe Bryant in hem zien. Wil het echter zover komen dan zal Wiggins het krachthonk in moeten gaan en ook gaan werken aan zijn aanvallende spel wat in de NBA nog beter verdedigd zal worden.

Hoe dan ook, waar Wiggins ook terecht komt, nergens zullen de verwachtingen zo immens hoog zijn als bij hem. En juist daardoor is er een grote kans dat hij zijn naam als eerste gaat horen. Hoewel er ook andere indrukwekkende prospects zijn zoals Jabari Parker en Dante Exum is het lastig om de hype en het atletische vermogen te negeren. Tel daar de gebroken voet van Embiid bij op en de kans is groot dat Cleveland hem als eerste kiest. Een zekerheidje is het echter niet, we weten immers nog maar al te goed wat Cleveland vorig jaar deed…

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen