Dickey en Price winnen Cy Young Awards

Door

Elk jaar worden de beste pitcher uit de AL en de NL beloond met de Cy Young Award, vernoemd naar de All-Time Leader in Wins (511). Dit jaar gingen de awards naar R.A. Dickey (NL) en David Price (AL).

Verhaal

Zowel Dickey als Price dragen een indrukwekkend verhaal met zich mee. De 27-jarige lefty van de Tampa Bay Rays gooit elke wedstrijd voor zijn overleden high school vrienden. Price heeft de data van de dagen waarop zij overleden gegraveerd in zijn handschoenen en zegt dat het hem de kracht geeft om goed te presteren. Hij brak in 2008 als rookie door toen de Rays voor het eerst de play-offs bereikten. Sinds de start van het seizoen in 2010 geldt hij als één van de beste werpers in de Major League.

Dickey werd gedraft door de Texas Rangers, maar moest een groot deel van zijn tekengeld inleveren toen de medische staff ontdekte dat zijn werparm niet in orde bleek. Na een lange reis door de Minors brak hij afgelopen seizoen definitief door als knuckleballer bij de New York Mets. De 38-jarige werper maakte een bewogen jaar mee waarin hij in januari de berg Kilimanjaro beklom en zijn biografie ‘Wherever I Wind Up’ uitbracht waarin naar voren kwam dat hij als kind seksueel is misbruikt.

Statistieken

Dickey, die de eerste knuckleball pitcher is die de Cy Young Award wint, eindigde het seizoen met een 20-6 record en een 2.73 ERA. Hij maakte vooral indruk met zijn hoge 4.26 K/BB ratio, dat te danken is aan het geringe aantal vrije lopen. Zijn 2.08 BB/9 lag een stuk lager dan die van concurrenten Clayton Kershaw en Gio Gonzalez. Het is vrij uniek dat een knuckleballer zo weinig vier wijd gooit.

In ruim 233 innings gooide Dickey 230 strikeouts en wanneer slagmensen wel de bal wisten te raken was het slaggemiddelde op geslagen ballen slechts .275 (BABIP). Een klein verschil met Kershaw (.262) en Gonzalez (.267). Dickey is de terechte winnaar, zijn stats waren goed en hij had de ‘gun-factor’. Nu eens zien of de Mets hem belonen met een nieuw contract.

In de American League was de strijd een stuk spannender. Price won net zoals Dickey twintig wedstrijden, maar tegenwoordig wordt er iets meer naar belangrijkere cijfers gekeken, waar pitchers zelf invloed op hebben. Price gooide in 211 innings 205 strikeouts en eindigde met een 2.56 ERA. Toch dacht bijna iedereen dat Justin Verlander er voor de tweede keer met de prijs vandoor zou gaan.

Zowel Verlander als Felix Hernandez gooiden meer innings (twintig, wat goed is voor drie starts) dan Price. Beide voormalige Cy Young winnaars hadden een hogere K/BB ratio (3.98 versus 3.47). Verlander kende een wat lager BABIP, terwijl Price meer honklopers op de honken liet stranden.

Voordeel voor Verlander, maar hij pakte afgelopen seizoen niet de heilige twintig overwinningen. Is het dan onterecht dat Price de Cy Young Award won? NERD ALERT. Nee, de nieuwste Sabermetric stat (SIERA) meet op de schaal van ERA hoe goed een pitcher daadwerkelijk heeft gegooid. SIERA staat voor Skill Interactive ERA en neemt buiten verdiende punten onder andere de stats die ik eerder noemde in ogenschouw.

Het geeft aan wat een ERA van een pitcher eigenlijk had moeten zijn en in deze categorie scoort Price weer net iets beter dan zijn concurrenten. Price had een 3.16 SIERA, terwijl Verlander 3.26 scoorde. Een klein verschil en dat zag je in de stemming terug. Eén ‘first place vote’ minder voor Price of meer voor Verlander en de prijs was opnieuw voor de ace van de Tigers geweest.

Het is overigens opvallend dat de pitchers met het laagste SIERA in beide competities niet eens in de top van de Cy Young klassementen zijn geëindigd. Max Scherzer (2.99) en Cliff Lee (3.00).

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen