Dellin Betances: Strikeout-machine van de Yankees

Door

New York Yankees v Boston Red Sox

De New York Yankees hebben in 2014 over de bullpen niet te klagen, en dat in het eerste seizoen zonder de toekomstig Hall of Famer Mariano Rivera. Dellin Betances, een 26-jarige reliever uit Brooklyn, is de verrassing uit de pen voor Yankees-manager Joe Girardi.

Betances gooide dinsdag tegen de Toronto Blue Jays twee shutout innings met drie strikeouts. Dat brengt zijn seizoenstotaal op 68 K’s in 40 2/3 innings, goed voor liefst 15.05 strikeouts per negen innings en een absurd hoog strikeout percentage (45,3 procent).

Eerder in het seizoen tegen de Minnesota Twins gooide Betances vijf K’s in twee innings:

In 2006 kozen de Yankees Betances in de achtste ronde van de MLB Draft met de hoop dat hij in de toekomst de starting rotation zou halen. Hij maakte in 2011 zijn debuut in de Majors, maar het lukte hem niet om indruk te maken als starter. De Yankees toverde hem afgelopen seizoen dan ook om tot reliever, en met succes.

Betances heeft na 29 wedstrijden een 1.55 ERA, 0.87 FIP en een 1.6 WAR (hoogste van alle relievers). Dat dankt hij aan een verschrikkelijk harde fastball en een knuckle-curveball. De vraag is of Betances straks in de laatste maanden van het seizoen niet is uitgeblust, alleen relievers Carlos Torres (Mets) en Dan Otero (Athletics) gooiden dit seizoen meer innings.

Het is voor Joe Girardi dan ook lastig om geen beroep te doen op Betances, vooral wanneer hij zulke ballen over de thuisplaat gooit.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen