De vier ongeslagen teams in de NFL – Team I: Carolina Panthers

Door

Tampa Bay Buccaneers v Carolina Panthers

Het was wederom een tumultueus weekend in de NFL, waarin onder andere de Green Bay Packers werden overklast door de Denver Broncos, en daarmee hun ongeslagen status verloren. Daarmee bleven de Carolina Panthers, die gisteravond in overtime ontsnapten na een furieuze comeback van de Indianapolis Colts, de enige ongeslagen ploeg in de NFC.

In de AFC zijn er echter nog drie teams die momenteel nog ongeslagen zijn: naast de eerdergenoemde Denver Broncos zijn dat de New England Patriots en de Cincinnati Bengals. Allemaal, samen met Carolina, bezitten zij een perfect 7-0 record.

We nemen een kort kijkje naar deze teams en hoe ze zover zijn gekomen, maar kijken ook naar de mogelijke achilleshielen en of er een realistische kans bestaat dat één van deze teams mogelijk de ‘magische’ 16-0 kan bereiken. Te beginnen met de ploeg die gisteren ternauwernood haar ongeslagen status wist te beschermen: de Carolina Panthers.

Carolina Panthers
De Panthers lijken op papier een old school team, waarbij de focus ligt op de rushing attack (1ste in de NFL in rushing) en waarbij de defensie zijn steentje bijdraagt door de tegenstander het leven zuur te maken.

Wie de wedstrijden van Carolina echter ziet, ziet een quarterback aan het werk die gebouwd is als een linebacker, rent als een runningback maar gewoon gooit als een quarterback wanneer het moet. Cam Newton is dan ook de voornaamste reden dat deze Panthers vooralsnog 7-0 zijn.

In de running game wordt hij bijgestaan door Jonathan Stewart, die eigenlijk voor het eerst in zijn carrière de rol als onbetwiste nummer één op zich neemt en dit meer dan behoorlijk doet. En defensief staat er een hele goede kern, waarbij Josh Norman zich momenteel ontpopt als één van de beste cornerbacks in de NFL.

En dan beschikt Carolina ook nog eens over Luke Kuechly, de linebacker die overal en nergens op het veld te vinden is en de absolute defensieve leider is. Maar in tegenstelling tot Norman is Kuechly niet één van de twee Panthers die dit jaar al een defensive player of the month award won. Dat is namelijk de 26-jarige Kawann Short, die de award in oktober won en vooraan de defensie de rijen gesloten houdt met zijn sterke spel.

Waar kan het fout gaan?
Dat het echter fout kan gaan, dat bleek gisteren wel toen de Panthers ternauwernood ontsnapten aan een verlies tegen de Indianapolis Colts. Drie kwarten lang leek er niks aan de hand, maar in het slot namen de Colts de wedstrijd over, en leken de Panthers volledig uitgeput. Op de verdediging is over het algemeen niks aan te merken, die staat immers als een huis met een secondary aangevoerd door Josh Norman die geflankeerd wordt door veteranen als Charles Tillman (34), Kurt Coleman (27) en Roman Harper (32).

Maar in de slotfase tegen de Colts bleek dat de Panthers op dit moment wel een prominente pass rusher missen en dat ze in dit opzicht op in de breedte wat dunnetjes zijn. De defensive line is zeker niet slecht met de eerder genoemde Kawann Short, die geflankeerd wordt door de ervaren Jared Allen en de up and coming Kony Ealy, maar vanwege de blessure van Charles Johnson komen ze net wat tekort en in de slotfase tegen Indianapolis, wiens offensive line alles behalve solide is, brak dit de ploeg bijna op. Verder is ook opvallend dat Carolina in bijna elke defensieve categorie er goed voor staat, behalve tegen de rush: daarin staan ze slechts 20ste.

Daarnaast is het ook de vraag hoelang Cam Newton dit vol kan houden met gebrekkige wapens. Zijn drie beste targets zijn tight end Greg Olsen, en wide receivers Corey Brown en Tedd Ginn. Hoewel Brown zich steeds meer begint te ontwikkelen tot een volwaardige starter, is Ginn simpelweg een noodoplossing die enkel op basis van zijn atletische vermogen af en toe wat weet te creëren.

Daarnaast is het maar de vraag hoelang Olsen dit vol kan houden, hij is de enige RB/WR/TE die dit seizoen alle snaps van zijn ploeg heeft gespeeld, en dit zal na een lang en slopend seizoen weleens zijn tol kunnen eisen.

16-0?
Een ongeslagen record lijkt voor deze ploeg vrijwel onmogelijk. Hoewel ze momenteel ‘gewoon’ blijven winnen, lijkt het lastig voor te stellen dat Newton met deze supporting cast nergens tegen een nederlaag aan gaat lopen. De ploeg moet onder andere nog op bezoek bij de Giants, Falcons, Saints & Cowboys, maar de grootste test (met uitzondering van de gewonnen uitwedstrijd tegen de Seahawks in week 6) is aankomende zondag wanneer de Green Bay Packers op bezoek komen.

4 Reacties
 1. Dennis 5 jaar ago

  Mooi stukje. Deze ploeg had ik helemaal afgeschreven na de blessure van Benjamin. En Norman is momenteel misschien wel de beste corner stel je voor dat ze Hardy nog hadden gehad als die zich had gedragen.

 2. Stefan 5 jaar ago

  Inderdaad mooi geschreven. Voor mij is het geen verrassing, de GM Dave Gettleman heeft afgelopen jaren een goed team neergezet. Maar men is in Carolina zeker nog niet waar men wil zijn, er is op bepaalde plekken nog meer diepte nodig. De salary cap problemen zijn zo goed als opgelost en sleutelspelers zijn voor langere tijd vastgelegd. Carolina zal de komende jaren een constante factor zijn om rekening mee te houden, dus niet zomaar meer afschrijven….

 3. Jeroen 5 jaar ago

  Heb net de wedstrijd tegen de Colts afgekeken. De wedstrijd liep goed af voor de Panthers. Ik had het team na het verlies van Kelvin ook een stuk lager ingeschat. Maar wat hebben ze toch een goede mix van nieuwe en ervaren spelers. Of ze ongeslagen blijven is minder interessant, hoofddoel is het bereiken van de play-offs. En belangrijk daarbij is dat ze geen spelers kwijtraken door blessures. Maar zelfs een paar weken zonder Kuechly was geen ramp. Tof om te zien dat toen Klein een acties maakte tegen de Colts, het halve stadion Luke, Luke begon te scanderen. Geeft aan hoe goed hij Kuechly had vervangen.

 4. Jeroen 5 jaar ago

  Heb net de wedstrijd tegen de Colts afgekeken. De wedstrijd liep goed af voor de Panthers. Ik had het team na het verlies van Kelvin ook een stuk lager ingeschat. Maar wat hebben ze toch een goede mix van nieuwe en ervaren spelers. Of ze ongeslagen blijven is minder interessant, hoofddoel is het bereiken van de play-offs. En belangrijk daarbij is dat ze geen spelers kwijtraken door blessures. Maar zelfs een paar weken zonder Kuechly was geen ramp. Tof om te zien dat toen Klein een acties maakte tegen de Colts, het halve stadion Luke, Luke begon te scanderen. Geeft aan hoe goed hij Kuechly had vervangen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen