De tragiek van Charlie Davies: The European Dream

Door

Ooit liep een stage bij Ajax op niks uit. In zijn zoektocht naar een voetbalbestaan in Europa kwam hij een jaar later, in 2006, terecht bij de Zweedse club Hammarby. Zijn honger naar eeuwige voetbalroem bracht hem in 2010 naar de Franse subtopper FC Sochaux. De toekomst was groot voor hem, maar toen bracht een vreselijk auto-ongeluk hem bijna tot de dood. Dit is het verhaal van de Amerikaan Charlie Davies.

Charles Desmond Davies was een van de grote talenten in Amerika. Hij kon een talentencontract tekenen bij Adidas. Met als voorwaarde dat hij in de Major League Soccer zou gaan spelen. Charles, liefkozend Charlie genoemd, gooide al hoge ogen in het universiteitsteam van Boston en hij kreeg van het wereldberoemde sportmerk de kans om de MLS als jong talent een status als topcompetitie te bezorgen.

 

Maar net als vele jonge Amerikaanse voetballertjes had de aanvaller één droom: slagen in Europa. Na zijn derde jaar op school hakte Charlie de knoop door. Hij toog als 21-jarige naar de Nederlandse competitie om stage te gaan lopen bij het grote Ajax, bij de club die in 1995 de Champions League won.  Trainer Henk ten Cate wist na een week genoeg: Davies is niks voor Ajax.

Voor Charlie geen einde van de droom. Het tweede station in Europa was Zweden. Specifieker: Hammarrby IF. De eerste stap zette Davies in het jaar 2006. Hij mocht komen trainen bij de Zweedse middenmoter. In de drie seizoenen kwam de spits met zijn club tot een zesde,  een negende en een zestiende positie. In 62 wedstrijden kwam Charlie tot liefst vijfentwintig doelpunten.

Zijn goede spel bleef niet onopgemerkt. Het Franse FC Sochaux pikte de Amerikaan op bij Hammarby. Acht wedstrijden en twee doelpunten verder was het tijd voor een bezoek aan zijn thuisland. Er staat een interland met de VS  tegen Costa Rica op het programma. Davies ging  op weg zonder te weten wat hem te wachten zou staan. De gebeurtenis die de carrière van de jonge spits in de weg zou gaan staan.

Het is dertien oktober wanneer Charlie na de interland vanuit Washington nog niet meteen naar huis gaat. Om een uur of drie ’s nachts rijdt hij terug naar huis. Niets doet vermoeden dat hij een kwartier later de meeste verschrikkelijke gebeurtenis uit zijn leven mee zal maken.

03.15 in de ochtend is het inmiddels. Dwars door de vangrail in de middenberm komt er een auto op de weghelft van Davies terecht. De aanvaller kan niks meer doen, de klap volgt. De 22-jarige bijrijder van de voetballer komt om het leven, Charlie is zelf zwaargewond. Breuken, kneuzingen en zelfs een hersenbloeding treffen de spits. De bestuurster van de andere wagen blijkt veel te veel gedronken te hebben.

Al snel toont Davies zich heel strijdbaar. Hij wil alles in het werk stellen om het WK van 2010 te halen, dat dan over acht maanden plaatsheeft. Het lukt de spits om in maart alweer op het veld te staan. De Amerikaanse Bob Bradley maakt niet veel later de selectie voor de Wereldkampioenschappen voetbal bekend; de naam van Charlie Davies ontbreekt op het selectieformulier.

De droom spat uiteen. Juist voor dit soort toernooien wilde hij in een Europese competitie zijn naam vestigen. Het WK van afgelopen zomer ging zo aan zijn neus voorbij. Het nieuwe seizoen begon hij bij DC United. In zestien duels kwam hij tot acht doelpunten. Geen grote carrière in Europa, maar betrekkelijk anoniem spelen voor 250.000 dollar per jaar.

En nu is Davies in het nieuws. Hij eist een schadevergoeding van twintig miljoen dollar. Hij wil dat bedrag niet van de vrouw die hem het ziekenhuis in reed, maar van de eigenaar van de nachtclub die de veroorzaker telkens maar weer alcohol bleef schenken. En dat terwijl ze duidelijk lam was van de drank, volgens getuigen.

Ook de organisator moet eraan geloven. Als Davies in het gelijk wordt gesteld moet ook hij meebetalen aan het geëiste bedrag. En daarnaast eisen ook de ouders van de omgekomen bijrijder nog een onbekend bedrag van beide partijen.

De twintig miljoen dollar die Davies wil moet zijn leed verzachten. De talloze littekens op zijn gezicht en op zijn lichaam moet hij een levenlang met zich meedragen. Maar waar Charlie het meeste mee zit is toch wel of dat zijn European Dream ooit nog uit zal komen. Er is nog hoop, want DC United huurt de spits van Sochaux. Exact twee jaar na het ongeluk loopt nu het seizoen van de MLS op het eind. Nu wordt bepaald of het ooit zo gewilde universiteitstalent zijn grote droom nog zal bereiken.

Foto: Goal.com

Ook leuk om te lezen