De Steelers zijn slimmer dan de rest van de NFL

Door

New Orleans Saints v Pittsburgh Steelers

De Pittsburgh Steelers zijn weliswaar niet ongeslagen met een 1-1 record, toch kan je stellen dat ze momenteel pioniers zijn als het gaat om hun reactie op het nieuwe extra point wat de NFL deze zomer introduceerde.

Meer missers
De verandering moest het extra point spannender maken. De bal moet nu vanaf de 15-yard lijn geschopt worden in tegenstelling tot de 2-yard lijn, en het effect is te merken. Werden er vorig jaar slechts acht extra points gemist in het hele seizoen, nu zijn er al negen missers genoteerd na amper twee weken.

Wanneer je echter voor twee punten gaat, dan mag je nog steeds beginnen vanaf de 2-yard lijn, en dus dacht men voorafgaand aan het seizoen dat meer teams hiervoor zouden gaan. Normaliter werd het alleen gebruikt wanneer de achterstand en/of voorsprong het toeliet, maar door deze regeling zou het niet meer alleen in dit soort situaties gebruikt worden.

Progressieve Steelers
Dit laatste valt echter mee, want met uitzondering van één team spelen de meeste teams het nog steeds conservatief. Het team wat hier niet in meegaat is Pittsburgh. Waar de overige 31 NFL-teams nog steeds liever voor het ‘veilige’ extra point gaan, gaven de Steelers afgelopen zondag een duidelijke boodschap af. De ploeg won met 43-18 van de San Francisco 49ers, en besloot al bij de allereerst touchdown om voor twee punten te gaan. En met succes, want zodoende namen de Steelers een 8-0 voorsprong.

Een keuze die intrigerend is, en ook de tegenstander een extra probleem oplevert, zo geeft Steelers-quarterback Ben Roethlisberger aan: “Zodra wij voor twee punten gaan, en die 8-0 voorsprong pakken, dan dwing je de tegenstander om mee te gaan wanneer zij scoren. Daarnaast hebben wij het gevoel dat wij hier dusdanig goed in zijn dat niet veel ploegen ons in dit opzicht kunnen gaan bijbenen.”

De cijfers geven Pittsburgh (voorlopig) gelijk
De grote hamvraag is nu echter: is deze strategie van de Steelers daadwerkelijk zo slim?

Tot vorig jaar had het misschien niet zo handig geweest, aangezien historisch gezien 45% van de two-point conversions succesvol zijn, terwijl het oude extra point met name de afgelopen jaren in 99% van de gevallen succesvol was.

Het spel is nu echter veranderd, een gewoon extra point is geen zekerheidje meer. Hier kwamen de Steelers afgelopen zondag zelf ook achter, toen kicker Josh Scobee één van zijn vier extra points mistte. En wie verder naar de cijfers kijkt, kan alleen maar stellen dat de Steelers momenteel een stuk slimmer zijn dan de rest van de NFL.

Zoals hier in de New York Times is te lezen, zijn er vooralsnog vijftien pogingen geweest wat betreft two-point conversions, waarvan acht succesvol. Aan de andere kant zijn er van 155 extra points er 146 gemaakt. Wanneer men met een simpele rekensom 100 two point-conversions naast 100 reguliere pogingen zet dan kom je bij de ‘risicovolle’ two-point conversions op 106 punten uit, en met de conservatieve kick op slechts 94 punten uit.

Daarnaast zijn de Steelers 3-uit-3 wat betreft 2-point conversions, en zijn ze met Ben Roethlisberger, runningback Le’Veon Bell en wide receiver Antonio Brown waarschijnlijk de meest gevaarlijke ploeg in dit soort situaties. Met andere woorden, naast het feit dat volgens de huidige trend de two-point conversions je meer punten opleveren dan een ouderwetse poging voor één punt, hebben de Steelers hier de perfecte ploeg voor.

Wordt dit experiment de nieuwste trend?
En dus kan je stellen dat Pittsburgh eigenlijk heel slim bezig is. Ze hebben geen kicker die tot de absolute top van de NFL behoort en dus ook vanaf de 15-yard lijn een absoluut zekerheidje is die 99 of 100% raakschiet, maar ze hebben wel een ploeg die met veel aanvallende wapens makkelijk in minstens 50% van de gevallen een two-point conversion kan verzilveren.

Dat laatste kan tegenstanders die hier minder goed in zijn weleens voor lastige dilemma’s zetten, en met tegenzin dwingen om ook voor een two-point conversion te gaan. Pittsburgh is de eerste ploeg die openlijk experimenteert met deze agressieve speelwijze, de vraag is nu wie er nog meer meegaan en hoe de rest van de NFL hierop zal reageren. Maar voorlopig lijken de Steelers het slimste jongetje van de klas.

1 Reactie
  1. Erik 5 jaar ago

    Haha behalve met het coveren van Gronk in week 1

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen