NHL play-offs: verwacht het onverwachte

Door

De play-offs zijn inmiddels begonnen en dat betekent dat naast spectaculaire goals, de meest acrobatische reddingen en botten brekende checks ook een hoop andere opvallende en onverwachte dingen gebeuren op het ijs. Zo zijn er de nodige schorsingen uitgedeeld, is er geschiedenis geschreven door de Pittsburgh Penguins en Philadelphia Flyers en zette Martin Brodeur nog een record op zijn naam.

De koning te rijk

Tijdens het reguliere seizoen zijn het vaak de sterspelers van een team die het verschil maken. Zo wist Steven Stamkos vijf maal in extra tijd de wedstrijd te winnen en voert hiermee tevens de lijst aan. Of Jonathan Quick die de show – of wedstrijd in dit geval – steelt met zijn reddingen. Quick stond in het reguliere seizoen 69 wedstrijden in het doel van de Kings en wist in tien hiervan het doel leeg te houden.

Hoewel Stamkos zijn scorend vermogen niet kan laten zien in de play-offs, laat Quick daarentegen zien in de play-offs dat hij daadwerkelijk behoort tot de top goalies van de NHL. De Kings leiden de serie met 3-1 tegen de Vancouver Canucks, enigszins onverwacht. Zelfs waar de Kings moeite hebben met scoren, weet hij toch de overwinning binnen halen. Gaat het Quick en zijn Kings lukken om de Canucks – het topteam in de Western Conference – uit de play-offs te zetten?

Vitamine D

Waar in Tampa Bay de sticks worden ingeruild voor golfclubs, worden in een ander gedeelte van Florida de schaatsen nog eens geslepen.

De Florida Panthers staan weer in de play-offs en voor Sean Bergenheim is dat weer het moment om de spotlight op te eisen. In 2010-2011 wist Bergenheim als lid van de Lightning vriend en vijand te verrassen met zijn perikelen als belangrijke goalscorer. De score net voor tijd gelijk maken of de Lightning de overwinning bezorgen, hij heeft een belangrijk aandeel in de run van de Lightning gehad. Inmiddels lid van een geheel vernieuwd Florida Panthers team is dit voor Bergenheim weer het moment om belangrijk te zijn. Hij voert zijn team aan met vier punten in vier wedstrijden – 2 goals en 2 assists.

In tegenstelling tot vorig jaar is er geen Steven Stamkos of Martin St. Louis om hulp te bieden. Heeft Bergenheim in huis wat nodig is om de Panthers lang in de play-offs te houden? Bergenheim is vastberaden om de Stanley Cup wat vitamine D te geven in het zonnige Florida. Het is weer die tijd van het jaar.

De X-factor

Er zijn spelers waar het aan ervaring in de play-offs niet ontbreekt. Schoolvoorbeeld is Nicklas Lidstrom. Met reeds 262 play-off-wedstrijden op zijn naam is deze sterspeler van onschatbare waarde voor de Detroit Red Wings. Naast de veteranen zijn er ook spelers die voor het eerst de smaak van de play-offs proeven.

Waar de Red Wings vertrouwen op veteranen als Lidstrom, Henrik Zetterberg en Pavel Datsyuk, hopen de Philadelphia Flyers op een grote bijdrage van rookies waaronder Sean Couturier, Brayden Schenn en Matt Read. Gedurende het reguliere seizoen waren dertien rookies van de Flyers goed voor 64 goals en 129 punten en voeren daarmee de gehele NHL aan.

Ook in de play-offs doen de rookies het goed. Couturier wist in de eerste drie wedstrijden het scorend vermogen van Malkin te beperken tot vier assists, wat gezien het beeld van de serie een uitstekende prestatie is. Zelf is Couturier goed voor vier punten. Brayden Schenn maakt niet alleen impact met zijn fysieke spel, hij voert ook nog eens de lijst aan met vijf punten – één goal en vier assists.

Daarnaast heeft Matt Read inmiddels drie punten op zijn naam staan. De enige goal die hij tot nu toe scoorde is een game winner. Naast een scorend vermogen vervullen de rookies ook een belangrijke rol op de penalty kill.

Elke tegenstander heeft de handen vol aan Giroux, Jagr en Briere. De X-factor zijn dan ook de rookies van de Flyers. Als ze blijven spelen als veteranen bepalen zij voor een groot deel het lot van de Flyers. Dat is als – wederom – de problemen in het doel worden verholpen.

Ook leuk om te lezen