De NBA-playoffs, een opwarmertje

Door

Niet dat het echt nodig is, want me dunkt dat de ware American Sports-liefhebber helemaal klaar is voor de NBA-playoffs. Maar toch, hierbij even een opwarmertje, om te laten zien waar het in het kampioenenbal der basketballers echt omdraait. Scoren onder druk, uitzinnig publiek, buzzer beaters…

De vaste bezoeker van SportAmerika zal de buzzer beater van Rik Smits tegen de Orlando Magic (Game 4 van de Eastern Conference finals) uit 1995 hebben teruggezien na het lezen van de fraaie column van Matthijs Meeuwsen begin januari. Maar wat er aan die game winner van Smits vooraf ging, was minstens even adembenemend.

Met nog 13.3 seconden te gaan, en bij een achterstand van 89-87, gooit Brian Shaw namens de Magic een driepunter raak: 89-90. Vervolgens is het Reggie Miller die zijn Indiana Pacers middels een driepunter weer op voorsprong zet. 92-90, met nog 5.2 seconden op de klok.

Indianapolis gaat uit z’n dak, want is dit de beslissing? Nee dus. Namens de Magic heeft ook Penny Hardaway nog een driepunter in petto. Als de bal valt, staat er nog 1.3 seconden op de klok. Ruim voldoende voor Rik Smits cum suis, om het tij te doen keren, zoals later zal blijken.

De navolgende video duurt bijna tien minuten, en laat een van de meest adembenemde finishes van een NBA playoff-wedstrijd zien. Het filmpje begint bij Rik Smits die, met nog een minuut en twintig seconden te spelen en met een gelijke stand (87-87), twee vrije worpen krijgt te nemen. De rest is geschiedenis, kijk zelf maar:

Foto: nba.com

Ook leuk om te lezen