De laatste keer dat Mayweather verloor

Door

Floyd Mayweather Jr. v Victor Ortiz

Floyd Mayweather Jr. mag dan wel ongeslagen zijn als professionele bokser, als amateur verloor hij wel. Dat gebeurde in 1996 tegen de Bulgaar Todorov. Manny Pacquiao zal er morgen alles aan doen om indrukwekkende reeks van de Amerikaan te verbreken.

Tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta vertegenwoordigde Money zijn land in het vedergewicht. In de eerste ronde sloeg de Amerikaan de Kazach Bachtiyar Tylerganov knock out na 57 seconden, waarna Mayweather meteen tot favoriet wordt gebombardeerd. In de twee govelde gevechten had de Amerikaan weinig moeite met de Armeen Artur Gevorgyan en de Cubaan Lorenzo Aragón. Mayweather maakt zich vervolgens op voor een halve finale-confrontatie met Serafim Todorov.

Controversiële beslissing
Op dat moment was Mayweather pas 19 jaar en de Bulgaar, een voormalige wereld- en Europees kampioen, al 27. Over het gevecht met Mayweather wordt niet veel gepraat – de aandacht gaat vooral uit naar de puntentelling. In tegenstelling tot het huidige boksen wordt er tijdens de Spelen van 1996 anders geteld: waar dat anno 2015 per ronde gebeurt, drukken de juryleden in Atlanta bij elke rake stoot op een knopje. Het punt telt pas als alle juryleden de rake stoot zien. Dit zorgt voor veel controversiële beslissingen.

Mayweather verrast Todorov in de eerste minuten van het gevecht, waarna de Bulgaar het heft in handen neemt. De Bulgaar wint met 1 punt verschil van Mayweather (10-9) en plaatst zich zo voor de finale van het bokstoernooi. De Amerikaan moet het doen met een bronzen medaille.

Het is 19 jaar geleden geleden dat Mayweather voor het laatst verloor als bokser, maar na zijn verloren partij is het voor de Amerikaan toch beter gegaan. De Bulgaar daarentegen kende een zware periode met drank- en gokproblemen. De Amerikaan verdient meer dan 100 miljoen euro voor zijn gevechten en de man die hem al laatste versloeg in de ring heeft een pensioen van 400 euro per maand.

Lees de uitgebreide voorbeschouwing van Mayweather tegen Pacquiao in SportAmerika Magazine #17.

Voor wie juich jij morgennacht? Mayweather of Pacquiao?

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen