De dominantie van Mets’ pitcher Jacob deGrom

Door

CJbNfWOWEAAK906

Jacob deGrom deed afgelopen woensdag weer eens wat hij al het hele seizoen doet: de New York Mets uit de brand helpen en de ploeg op sleeptouw nemen. Tegen de San Francisco Giants gooide hij acht innings, waarin hij tien strikeouts noteerde en slechts twee honkslagen tegen kreeg. Hij verlaagde zijn ERA van 2.30 naar 2.14.

De New York Mets staan tweede in de National League East, maar als het aan starters Matt Harvey en Jacob deGrom ligt, dan horen The Metropolitans thuis op de eerste plaats. Vooral de 27-jarige rechtshandige werper met de indrukwekkende haarbos presteert dit seizoen uitstekend, maar is het slachtoffer van de nogal minimale productie van zijn teamgenoten aan slag. De Mets staan onderaan met een .232 slaggemiddelde, en laatste als je kijkt naar binnengeslagen punten en homeruns.

Op dit moment staat deGrom op een win-loss record van 9-6, een ERA van 2.14, een slaggemiddelde tegen van slechts .215 en liefst 112 strikeouts. Met een starting rotation van zes man, waaronder Noah ‘Thor’ Syndergaard, heeft New York qua pitching duidelijk geen problemen, alleen is het aanvalsspel ronduit abominabel te noemen.

Rookie of the Year
Het afgelopen seizoen was deGrom’s eerste in de Majors en al snel hadden de Mets door dat ze een goudhaantje in huis hadden. Met een record van 9-6, een ERA van 2.69 en 144 strikeouts werd hij verkozen tot NL Rookie of the Year. Hij verschafte zichzelf hiermee in een elite rijtje Mets: alleen Tom Seaver (1967), John Matlac (1972), Darryl Strawberry (1983) en Dwight Gooden (1984) gingen hem voor.

Zijn harde sinker is nog steeds een machtig wapen. De bal komt met duizelingwekkende vaart richting de plaat en vliegt recht op het doel af: de onderkant van de slagzone.

Een ander favoriet wapen is de harde hoge fastball. In veel situaties is het de beul die veel slagmannen niet te boven kunnen komen. In onderstaand tabel staat deGrom op de eerste plaats als het gaat om strikeouts met een hoge vlammende fastball.

NUM PITCHER STRIKEOUTS
1 Jacob deGrom 33
2 Chris Sale 31
3 Matt Harvey 28
4 Aroldis Chapman 27
5 Taijuan Walker 23
6 Danny Salazar 19
7 Max Scherzer 19
8 David Price 19
9 Gerrit Cole 18
10 Chris Archer 17

Alleen de Chicago Cubs hebben enigszins grip op zijn verwoestende worpen.

deGrom is door National League-manager Bruce Bochy terecht gekozen als All-Star en hij maakt zelfs kans om de All-Star Game te beginnen op de heuvel, al lijkt Max Scherzer van de Washington Nationals de favoriet.

Zoals het er nu uitziet is deGrom de enige representatie voor de Mets, want closer Jeurys Familia staat laatste in de Final Vote. Hoe dan ook, Jacob deGrom zal in de All-Star Game ongetwijfeld zijn dominantie opnieuw laten blijken.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen