De Celtics gaan aan kop in de Atlantic Division. Wait, What?

Door

Memphis Grizzlies v Boston CelticsJe zult niet één persoon vinden die voorafgaande aan het NBA-seizoen dacht dat de Boston Celtics na twintig wedstrijden de Atlantic Division zouden aanvoeren. (Ik pak de stand erbij en knijp in mijn arm). Het is echt waar. De 8-12 Celtics staan bovenaan en deze plek geeft recht op de nummer vier seed in de Eastern Conference. Er komt dan ook steeds meer kritiek op het huidige systeem van divisies in de league.

Hier het bewijs:

De ploeg van coach Brad Stevens nam de fakkel over van de Toronto Raptors die dinsdag onderuit gingen op bezoek bij de Golden State Warriors. Beide ploegen zijn echter in een wederopbouwfase en beide ploegen denken niet aan de play-offs. Natuurlijk, de New York Knicks en de Brooklyn Nets komen weer uit hun slump, maar het is niet uitgesloten dat een ploeg als de Celtics of de Raptors in de zwakke Atlantic Division de play-offs kan halen.

En daarin zit de kritiek. Een vierde plek geeft je bijvoorbeeld thuisvoordeel tegen een ploeg als de Atlanta Hawks (beter record, maar een zwaardere divisie). Bovendien stelt de Eastern Conference dit seizoen zwaar teleur. Alleen de Miami Heat en de Indiana Pacers hebben een positief puntenverschil. De Charlotte Bobcats zijn momenteel de nummer acht seed in het oosten met een .421 winstpercentage. Ter vergelijking: de Golden State Warriors (de nummer acht in de Western Conference) zou met een 11-8 record de derde plaats pakken in het oosten.

Er circuleren meerdere plannen over het internet om de NBA play-offs eerlijker te maken. Laat de zestien ploegen met het beste record toe tot de play-offs of kies veertien teams en laat de rest om de laatste play-offs tickets strijden. De eerste stap, volgens NBA-kenner Zach Lowe van Grantland, is om afstand te nemen van de divisies.

Lees hier zijn betoog.

Foto: Getty Images

4 Reacties
 1. Justin Kevenaar 7 jaar ago

  Las laatst al de analyse van Lowe. Ben het vooral eens met het stuk over rivaliteiten, in tegenstelling tot de MLB en de NFL kent de NBA haast geen division-based rivalries. En zelfs al zitten teams in dezelfde divisie dan is het meer gebaseerd op locatie (Brooklyn-New York, Clippers/Lakers, Portland/Seattle in het verleden). Zoals Lowe zegt, de Grizzlies zullen de Clippers meer als een rivaal zien dan de Pelicans, en de Knicks zullen het meer hebben met de Pacers dan met de Raptors.

 2. Lennart Beishuizen 7 jaar ago

  Ach. De 7-9 Seattle Seahawks wonnen ook hun divisie en gingen de play-offs in. Daar versloegen ze pardoes ook nog eens de Saints. http://en.wikipedia.org/wiki/2010_Seattle_Seahawks_season

  Shit happens in het divisie-systeem dat de Amerikaanse sporten kennen.

 3. Bart 7 jaar ago

  Afschaffen en snel. Beste teams horen de playoffs te spelen, niet een team dat per ongeluk geplaatst is door een zwakke divisie te winnen.

 4. Thomas 7 jaar ago

  Het idee achter Oost en West blijft wel heel leuk, beperkt de reistijden tijdens de playoffs en zorgt voor wat lokaal leuke tweestrijden. Maar het feit dat de division champ altijd bij de eerste 4 seeds zit is wel raar en wellicht oneerlijk. Je kunt ook je vraagtekens zetten bij het automatisch plaatsen van een division champ, maar aan de andere kant: hoe vaak is het nu voorgekomen dat de winnaar van de divisie een slechter record had dan de nummer acht in de conference? Dus ja, de divisies zijn raar, maar de conferences moeten zeker blijven.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen