Daniel Sprong: Nederlands jongensboek in de NHL

Door

PicsArt_1444992119191

Nederlanders in de NHL; het is een zeldzaam fenomeen. Logisch ook, want ijshockey is in Nederland een sport in de marge. Ter vergelijking; korfbal is in Amerika ook niet (zo) bekend. De Nederlandse interesse in het ijshockey is recent weer aangewakkerd. Terecht. Daniel Sprong maakt zijn ultieme ijshockeydroom op 18-jarige leeftijd waar. Misschien zelfs nog wel eerder dan hij zelf ooit had kunnen vermoeden.

Het virus
Dat Sprong ooit eens tegen een puck zou gaan slaan is niet verrassend. Vader Hannie speelt in de jaren 80 en 90 bij Amsterdam in de Nederlandse hoogste afdeling, de huidige Amsterdam Amstel Tigers. Nadat hij gestopt is, keert hij in 2000 terug bij de club en gaat zich richten op de jeugd en is hij op de bank te vinden als assistent manager. Daniel is op dat moment drie jaar en gaat aan de hand van papa vaak mee kijken.

Een neefje van Sprong speelt in de mini’s en zo is het virus ingebracht en gaan broeien. In 2001 stapt Daniel voor het eerst de ijshockeybaan op als 4-jarig kereltje. Omdat er geen F-pupillen zijn, zoals bij het voetbal, staat hij tussen 12- en 13-jarigen op het ijs. Vreemd om je daar iets bij voor te kunnen stellen. Maar al snel blijkt dat de kleine Daniel talent heeft met een stick en een puck.

Screenshot_2015-10-19-19-20-45-1-1

De droom
Daniel spreekt voor het eerst hardop uit dat hij in de NHL wil spelen. De reden? Kijk zelf maar.

In 2005 verhuist het hele gezin Sprong naar Il Bizard, Canada toe. Kleine Daniel is al snel op het ijs te vinden in district competities. Het verschil met Nederland: nu speelt hij tegen leeftijdsgenoten.

Screenshot_2015-10-19-19-20-49-1

Daniel valt op, hij heeft echt talent. En de juiste mentaliteit. Het harde trainen van kleins af aan in de Jaap Eden Hal in dat kleine gekke landje werpt vruchten af. Hij komt terecht in het Deux Rives Hockey Program. Hij mag laten zien wat hij kan.

Sprong Deux Rives

De little leagues
Hij doorloopt er alle geledingen en stapt in het seizoen 2012-2013 over naar de Lac St. Louis Tigers, dat uitkomt in de Quebec Midget Espoir AA League. Een competitie waarin zeer talentvole 15-jarige ‘prospects’ spelen.

Hij knalt in zijn debuut seizoen niemand minder dan Alex Killorn (Tampa Bay) uit de recordboeken. Sprong noteert liefst 104 punten in 30 duels. Dat is een onwaarschijnlijk aantal van 3,5 punt per wedstrijd. Alex Killorn; eat your heart out!

De ‘Q’
Zijn record blijft niet onopgemerkt. Daniel Sprong komt op de draftlijsten voor van de Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL). Charlottetown Islanders koos Sprong als 13e overall in de Draft. Als 16-jarig broekie schiet hij als een komeet de lucht in. In de twee seizoenen dat hij in de ‘Q’ speelde noteert hij in 135 duels liefst 156 points. Scoren kan hij ook: 69 doelpunten verlaten zijn stick. In Charlottetown lopen ze met hem weg. Daniel komt als 20e op de Draft van de NHL te staan deze zomer. Nu gaat het er echt om. De laatste stap.

 

De NHL
Nadat Daniel Sprong als 46e wordt gedraft door Pittsburgh Penguins, haalt hij tot verbazing van iedereen zelfs het roster. Crosby, Malkin, Kessel, Letang, Fleury. En Sprong. Denk daar even over na! De wereldsterren die je wekelijks over je scherm ziet schaatsen krijgen ONZE Daniel als ploeggenoot. Afgelopen donderdag, in zijn 4e NHL wedstrijd, was het dan zover. De eerste goal van Sprong in de NHL.

Heel Nederland veert op, Daniel wordt ‘ineens’ ontdekt door sportjournalisten en mediamensen en vanuit het niets weten veel mensen in Nederland dat de Noord-Amerikaanse profcompetitie ‘NHL’ heet en er een Nederlander bij de Pittsburgh Penguins speelt. Zullen we hem nog één keer doen? Waarom niet?! De goal die ons als ijshockey liefhebbers vergulde van trots:

,,Papa. Ik wil ijshockeyer worden!” riep een klein jongetje ooit tegen zijn vader in de Nederlandse polder zonder ijshockeycultuur. En zo geschiedde.

Ook leuk om te lezen