Dallas Eakins nieuwe coach Edmonton Oilers

Door

Panthers V Sabres

De Edmonton Oilers hebben in Dallas Eakins een nieuwe coach gevonden. Eakins komt over van de Toronto Marlies uit de AHL en volgt Ralph Krueger op, die na een periode van één seizoen zijn congé kreeg.

Eakins (rechts op de foto) kende met 120 wedstrijden in de NHL geen grootse carrière als speler, maar maakte als trainer furore met de Marlies. Hij leidde het farm team van de Maple Leafs in 2012 naar de finale van de Calder Cup, de equivalent van de Stanley Cup voor teams die in de AHL uitkomen. Die finale werd met 4-0 verloren van de Norfolk Admirals. Dit jaar bleken de Grand Rapids Griffins in de tweede ronde met 2-4 te sterk voor de Marlies.

Het waren de gloriejaren voor Eakins en zijn team. Eakins werd in 2009 benoemd tot hoofdcoach van de Marlies. In de eerste twee seizoenen kwamen de playoffs nooit dichtbij, maar in de laatste twee seizoenen presteerden de Marlies zo goed dat Eakins verkozen werd om als coach te fungeren in de AHL All Star Game.

In zijn periode van vier jaar stoomde hij namen als Nazem Kadri, Tyler Bozak en Jake Gardiner klaar voor een carrière in de NHL, waar de Toronto Maple Leafs dit jaar voor het eerst sinds 2004 weer eens meededen aan de playoffs, maar op miraculeuze wijze alsnog ten onder gingen tegen de finalist Boston Bruins.

Ook in Edmonton treft Eakins een groep jonge, talentvolle spelers. Met Taylor Hall, Ryan Nugent-Hopkins en Nail Yakupov heeft de club onder andere 3 voormalige eerste keuzes in de draft onder contract staan.

Grote vraag is echter of Eakins in Edmonton de tijd krijgt die hij bij de Marlies wel kreeg. De coach is al de vierde coach van de Oilers in 5 jaar tijd. De nieuwe general manager Craig MacTavish is in elk geval onder de indruk van Eakins: “Twee jaar geleden coachte ik tegen hem als coach van de Chicago Wolves. Ik was onder de indruk van zijn team. Vanaf de opening faceoff waren ze klaar om er direct vol voor te gaan. Ik heb in lange tijd een team niet zo goed voorbereid gezien.”

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen